Богдан прокоментував прохання Нідерландів не видавати Цемаха: "У них є, на що міняти"

Богдан прокоментував прохання Нідерландів не видавати Цемаха: "У них є, на що міняти"

Фото: УНІАН

Він вважає, що Нідерланди самі розберуться з росіянами.

Голова офісу президента України Андрій Богдан розповів, що Нідерландам є на що міняти російського бойовика Володимира Цемаха, якого Україна передала Росії під час обміну утримуваними. Про це він розповів в інтерв'ю виданню ВВС-Україна.

Журналіст запитав Богдана, чи не зіпсує стосунки України з Заходом видача Цемаха Росії, бо Нідерланди прямо просили його не видавати.

"Нідерланди - один з основних бенефіціарів будівництва "Північного потоку - 2", Нідерланди оголошували референдум щодо підписання з нами Угоди про асоціацію, Нідерланди одні з основних лобістів ідеї повернення Росії в ПАРЄ", - повідомив він.

За словами Богдана, коли українські політики зустрічаються з європейцями, вони говорять, що захищають інтереси свого населення, своєї країни, свого майбутнього.

"Вибачте, а кого ми маємо захищати? Інтереси Нідерландів? У них бізнес з Росією. У них дуже тісні відносини, спільні якісь політичні погляди, у них є, на що міняти на Цемаха", - додав помічник президента.

Нагадаємо, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing - прим.ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року. 

За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819". Тим часом з’явилася інформація, що нібито Росія внесла його до списків на обмін.

Своєю чергою головний прокурор Нідерландів звернувся з листом до ГПУ з проханням не видавати Росії підозрюваного у справі про катастрофу Malaysia Airlines. 5 вересня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про звільнення з-під варти Цемаха під особисте зобов'язання.

7 вересня його доправили до Москви в рамках обміну полоненими. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що нідерландські слідчі допитали його перед відправленням до Росії

Володимир Цемах нібито знову опинився в "ДНР"

Володимир Цемах нібито знову опинився в "ДНР"

Повʼязані теми:

Наступна публікація