Боротьба з корупцією і правосуддя: у ЄС доповіли, в яких реформах Україна "пасе задніх"

Боротьба з корупцією і правосуддя: у ЄС доповіли, в яких реформах Україна "пасе задніх"

Фото: Reuters

У ЄС також незадоволені нападами на активістів.

Україна зробила чимало у процесі реформ, проте необхідно посилити темп у реформуванні судової сфери, а також продемонструвати прогрес у розгляді справ про корупцію на найвищому рівні.

Про це йдеться у звіті Європейського Союзу про виконання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який оприлюднено на сайті Єврокомісії у п'ятницю, 9 листопада.

Зазначається, що цей звіт також був переданий у п'ятницю прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману єврокомісаром з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнесом Ганом. Наразі він перебуває з візитом у Києві. 

"Нині, в український передвиборчий період, дуже важливо зберегти динаміку реформ і зробити ці зміни незворотними, не можна відмовитися від таких питань, як боротьба з корупцією, продовження реформ у сфері економіки та правосуддя", - заявив єврокомісар з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнес Ган.

Зокрема у доповіді відзначається уповільнення темпу реформ у антикорупційній сфері та сфері судової влади. "Попри продовження оновлення судової сфери, було винесено вкрай небагато вироків у справах про корупцію на найвищому рівні. У зв’язку із цим створення Вищого антикорупційного суду залишається тестом на успішність реформи", - кажуть у ЄК.

Зазначається, що разом з тим, відбір міжнародних експертів, які допомагатимуть обирати суддів до Антикорупційного суду, є позитивним кроком.

Окремо звіт наголошує на важливій ролі громадянського суспільства у боротьбі проти корупції. "Воно повинно вміти безпечно та безперешкодно здійснювати свою мужню роботу. Напад на активістів необхідно належним чином розслідувати та покарати винних. Для цього необхідні відповідні дії правоохоронних органів", - йдеться у повідомленні. 

Втім у ЄС вітають, що великі державні підприємства продовжують збільшувати прибуток під керівництвом незалежних спостережних рад, а сотні менших підприємств були успішно приватизовані.

Що стосується енергетичного сектору, Україна продовжує впроваджувати законодавство щодо енергоефективності, проте у доповіді відзначається незначний прогрес у створенні незалежних операторів газо- та електропостачальних систем. Також Україні необхідно активізувати законодавчу адаптацію у транспортному секторі, зазначають в Євросоюзі.

ЄС також відзначає прогрес у санітарних та фітосанітарних питаннях, корпоративного права, державних закупівель та охорони навколишнього середовища.

Нагадаємо, в кінці червня цього року ЄС остаточно затвердив 1 млрд євро макрофінансової допомоги для України. Кошти спрямують на покриття фінансових потреб України, підтримку економічної стабілізації, програми структурних реформ. Кредитну угоду та меморандум про надання програми макрофінансової допомоги на 1 млрд євро Україна та ЄС підписали 14 вересня.

У Євросоюзі узгодили продовження санкцій проти росіян та сепаратистів

У Євросоюзі узгодили продовження санкцій проти росіян та сепаратистів

Повʼязані теми:

Наступна публікація