Боротьба за бурштин: Палиця пояснив обшук Волинської облради інтересами "кришувальників" із Києва

Боротьба за бурштин: Палиця пояснив обшук Волинської облради інтересами "кришувальників" із Києва

Фото: Національна поліція України

Інтерес слідчих до комунального підприємства на Волині пов'язують із бажанням столичних посадовців і далі "сидіти" на грошових потоках.

Обшуки та вилучення документів у приміщеннях Волинської обласної ради може бути пов'язане зі наміром перешкодити діяльності створеного в межах децентралізації регіонального комунального підприємства "Волиньприродресурс", яке має легально видобувати бурштин і направляти доходи від цього порівну в обласний, районні та сільські бюджети. Таку думку висловив голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Слідчі Генпрокуратури шукали документи щодо отримання дозволів на видобуток бурштину – за словами свідків, спецдозволи на торф і мідь їх не цікавили. Згідно наведеного пояснення, дії правоохоронців відбувалися в межах ухвали Печерського суду Києва та розслідування справи про зловживання службовим становищем працівниками Держслужби геонадр України. Конкретизувати інформацію на місці силовики відмовилися, відіславши журналістів до прес-служби Національної поліції.

У Волинській облраді ГПУ влаштувала обшук через легалізацію видобутку бурштину

У Волинській облраді ГПУ влаштувала обшук через легалізацію видобутку бурштину

Натомість Палиця пояснив, що кілька місяців тому своїм розпорядженням Кабмін доручив рекультивувати землі, де видобували бурштин. "Для цієї справи було обрано два, в лапках, державних підприємства, які культивуються депутатами із провладної партії. І згідно з постановою, ці підприємства, якщо під час рекультивації знайдуть бурштин, то без аукціону можуть отримати ліцензію на видобуток бурштину", - розповів голова облради. Про ті ж компанії та їх документи з правом видобутку бурштину свідчить і голова ради сусідньої Рівненської області. "Вони довидобувають на пошкоджених земельних ділянках ті поклади бурштину, які там є, і за власний рахунок проводять рекультивацію цих земельних ділянок, і повертають, по суті, ці землі в державну власність", - пояснив Олексій Муляренко.

Компанії мають перерахувати до держбюджету близько 350 мільйонів гривень, але хто їх контролюватиме – не відомо. Також ніхто не може гарантувати, що місце колишніх "чорних" копачів не займуть нібито державні "сірі" – на відміну від "Волиньприродресурсу", який прогнозує значно більші надходження під постійним контролем місцевої громади. Тому, певен Палиця, обшуки можуть бути пов'язані з бізнес-інтересами можновладців, яким вигідні сумнівні тіньові схеми. "Не буде ніякого кришування від Києва, а буде наповнення бюджету – саме тому виникло занепокоєння в Києві і приїхала Генпрокуратура. Це моє бачення особисте", - заявив голова облради.

Натомість у Генпрокуратурі кажуть, що отримали інформацію, нібито право на розробку родовищ комунальному підприємству могло видаватися із порушеннями. "Є закон, встановлена процедура. Тому все має бути за нею. Порушив – буде відповідальність", - наголосив генеральний прокурор Юрій Луценко. У Держгеонадрах, де видалавали ліцензії на видобуток, запевняють, що всі документи видавалися відповідно до чинного законодавства. У Волинській облраді повідомили, що після обшуків "Волиньприродресурс" працює у штатному режимі.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація