Війна за дитину. Опікуни намагаються повернути дівчинку, яку батьки колись кинули у лікарні

Війна за дитину. Опікуни намагаються повернути дівчинку, яку батьки колись кинули у лікарні

Фото: ТСН.ua

Батьки залишили хвору дитину у лікарні і протягом трьох місяців взагалі не відвідували.

На Житомирщині апеляційний суд ухвалив рішення про повернення 4-річної дівчинки з будинку сімейного типу назад до біологічної сім’ї. Зазначається, що раніше дитину відібрали у батьків, тому що ті не надавали належного лікування та догляду. Про цю ситуацію ТСН.ua розповіла власниця дитячого будинку сімейного типу та колишній опікун дівчинки Наталія Коберник.

Вона зазначила, що протягом трьох років Даринка проживала у них. У цьому будинку за нею здійснювався необхідний догляд. Завдяки опікунам дитині вдалось пройти 12 сеансів реабілітаційного лікування. У Даринки вроджені та набуті діагнози: правобічний параліч Ерба і в’яла диплегія верхніх кінцівок зі стійкими важкими руховими порушеннями (різновид паралічу, що вражає верхні кінцівки). Наталія зазначила, що наразі у дівчинки одна рука майже випрямилась. Ліва рука піднімається вже до рівня плеча, права – до рівня голови.

Опікун Даринки повідомила, що дитина постраждала ще в утробі матері через постійне побиття чоловіком. Жінка зазначає, що такий висновок був доведений у суді. "Вона (мати – ред.) мені сама про це казала, що він (батько – ред.) її так бив, що вона там повзала у крові, і руки їй ламав, і ноги їй ламав", – розповіла Наталія.

Вона також зазначила, що батьків Даринки позбавили батьківських прав стосовно ще двох дітей, які наразі проживають із бабусею. Наталія вважає, що ці діти батькам не потрібні, тому що здорові і не отримують грошей. А Даринка має соціальну допомогу через інвалідність.

Фото: ТСН.ua

За словами вихователя, батьки покинули дитину у лікарні і протягом трьох місяців взагалі її не відвідували. Вони з’явились аж у січні, а потім знову зникли. Саме лікарі доглядали за дівчинкою.

"Вона (мати – ред.) особисто мені розповідала, що вони з батьком випили у дворі лікарні і благополучно поїхали до себе. А дитина залишилась сама. І є інформація, що дитина потребувала підгузок, засобів гігієни, а ніхто нічого не приносив і не привозив", – розповідає жінка.

Протягом семи місяців дівчинка перебувала у районній лікарні Овруча і у свої 1,5 року важила усього лише сім кг. Тоді органи опіки були вимушені подати до суду. 26 березня 2015 року Даринку відібрали у біологічних батьків, а 12 травня 2015 року її забрала у прийомну сім’ю Наталія Коберник.

І хоча у постанові апеляційного суду Житомирської області вказано: "Під час перебування Макарчук Дарії у будинку сімейного типу батьки не втрачали інтерес до дитини, відвідували її, привозили подарунки", батьки-вихователі запевняють, що вони були у їхньому будинку всього лише 7-8 разів по 30-40 хв. Іншими словами, за три роки батьки навідували свою доньку максимум п`ять годин.

"Я казала їй, що це твоя мама справжня, мама Лєна. Вона: "Ні-ні, мамо, я не вірю", – розповідає вихователь Даринки. Жінка переймається, що через усі ці події дитина отримає психологічний удар.

"Не можна калічити психіку дитини. Я боюсь, що вона перестане говорити чи буде заїкатись. Я не можу зв’язатись (з нею), вони ніхто не беруть слухавку: ні вона (мати – ред.), ні медпрацівник. Вони навіть не захотіли, щоб ми везли машиною дитину (до села, де проживають батьки – ред.). Повезли маршруткою – 200 км, я просто шокована від того всього", – зазначає жінка.

Фото: ТСН.ua

Власниця дитячого будинку  також згадала про активістів, які брали активну участь у судовому  процесі. Наталя запевняє, що вони підтримують батьків через особисту вигоду.

"Вони (активісти – ред.) сиділи з плакатами у суді, нібито ми хочемо продати дитину, що її ґвалтують природним шляхом. У дитини 1500 грн пенсія. А там вона буде отримувати 2200 грн, тому що непрацююча мама, якій гроші потрібні. Активістам потрібен піар, а цим потрібні гроші", – обурилась Наталія.

ТСН.ua вдалось поспілкуватись із однією з активістів Галиною Чижовою. Жінка спростувала інформацію про плакати у суді. А також підтвердила, що саме батьки подали заяву стосовно зґвалтування дівчинки у будинку, де вона проживала останні 3 роки. Про підстави для такої заяви і чому активісти так підтримують сім’ю, жінка розповідати відмовилась. Галина також заперечила інформацію про те, що батьки відвідали Даринку усього лише 7-8 разів.

"Я не можу коментувати плітки, у мене є документальне підтвердження, що це просто наклеп", – зазначила жінка, але відмовилась надати ці документи.  Також Галина сказала, що у цій родині "б’ють дітей, носи ламають". Вона повідомила, що у неї є рішення цієї кримінальної справи, але знову відмовилась їх надіслати.

Своєю чергою Наталія заявила, що якби Даринка сама захотіла повернутись у сім’ю – вони б її відпустили.

"Я би сказала: "Слава богу, дитина наша повернулась у сім’ю. Але вона (Даринка – ред.) кричала, плакала. Коли вона (мати – ред.) тягнула її як сумку, а чоловік мій йде, несе речі, ридає. Каже: "Дай поцілувати хоч". А активісти як фашисти йдуть, стоять, знімають і каву п’ють. Дитина кричить, я плачу, на колінах стою", – розповідає жінка.

Фото: ТСН.ua

За ухваленою постановою суду від 11 квітня дитину повернули назад у сім’ю. "Батьки усунули причини, які перешкоджали належному її вихованню", – йдеться у рішенні. Зокрема, зазначається, що вони створили належні умови для виховання дітей, батько працевлаштований, мати народила ще двох дітей і перебуває у відпустці з догляду за ними, не вживають алкогольних напоїв та наркотичних речовин.

"Доводи батьків-вихователів про те, що проживання дитини в селі негативно вплине на її лікування та реабілітацію, не є підставою для відмови у возз’єднанні дитини із своєю родиною, оскільки проходження курсу реабілітації можливе як у районному, так і в обласному центрі", – йдеться у постанові.

ТСН.ua вдалось зв’язатись із матір’ю дівчинки Оленою Клусенко, проте вона розповідати про свою позицію не захотіла.

"Я нікому коментарі не даю. У мене є адвокат, у мене є довірена особа – спілкуйтеся з ними. Я ні з ким зараз не спілкуюсь, тому що дитя дуже слабе", – сказала жінка. Але контакт адвоката Олена дати відмовилася. А на запитання про стан здоров’я дівчинки просто вимкнула телефон.

Чиновники також коментувати ситуацію не захотіли. Так, співробітниця служби захисту дітей Наталія Стельмах, яка безпосередньо займалась цією справою, будь-які коментарі стосовно цієї неї давати відмовилась, пославшись на відпустку і лікування.

А головний спеціаліст служби у справах дітей Житомирської міської ради Прокопчук Ярослава позитивно відгукнулась про діяльність дитячого будинку сімейного типу.

"Я можу сказати за батьків-вихователів, що вони повністю виконують свої обов’язки", – зазначила вона. Ярослава також прокоментувала ситуацію із закидами активістів стосовно ґвалтування дитини. Вона зазначила, що відкрите кримінальне провадження і здійснюється розслідування.

У поліції, дійсно, були зареєстровані справи за обвинуваченнями у побитті однієї дитини і зґвалтуванні іншої. Проте деталі справ, зокрема, чи були доведені обвинувачення, правоохоронці пообіцяли надати пізніше у відповідь на журналістський запит.

Ситуація залишається невизначеною. І хоча апеляційний суд Житомирської області ухвалив рішення про повернення дитини до сім’ї, Наталія каже, що не буде опускати руки. Жінка збирається подавати зустрічний позов у Верховний Суд України і сподівається на адекватну реакцію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація