Боялися навіть мертву: на похорон Веджіє Кашка у Криму окупанти нагнали десятки автозаків

Боялися навіть мертву: на похорон Веджіє Кашка у Криму окупанти нагнали десятки автозаків

Фото: ТСН

Кримці попрощалися зі своєю національною легендою.

У Криму поховали 83-річну ветеранку кримськотатарського національного руху Веджіє Кашку. Вона пережила сталінську депортацію, але вже на рідній землі померла від дій путінських силовиків, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Напередодні жінці стало зле під час облави на кримців у центрі Сімферополя. У старенької героїні кримськотатарського народу не витримало серце. Поховали Веджіє за мусульманськими традиціями до заходу сонця. На похорон зі всього окупованого півострова з'їхалися близько тисячі кримських татар.

Тисячі кримських татар зібралися в Криму, аби попрощатися з Веджіє Кашкою

Тисячі кримських татар зібралися в Криму, аби попрощатися з Веджіє Кашкою

Веджіє Кашка була легендарною постаттю не лише для кримців, адже за повернення свого народу на рідну землю вона почала боротися з радянською владою ще у 1950-х. Жінка повернулася до Криму разом із чоловіком та маленькими дітьми в 1969 році – задовго до офіційного дозволу. Навіть на ії похороні російські силовики не дали кримцям спокою – місцеві розповідають, що на околиці селища підігнали десятки автозаків.

Як уже повідомлялося, Голова Меджлісу Рефат Чубаров закликав українські правоохоронні органи докласти всіх зусиль для притягнення до відповідальності винних у загибелі учасниці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки. "23 листопада 2017 року російські окупанти в Криму у намаганні поставити на коліна корінний народ півострова, здійснили черговий злочин, провівши низку обшуків в домах кримських татар та затримання активістів кримськотатарського національного руху. Унаслідок одного з таких обшуків, застосування фізичного та психологічного тиску, зупинилось серце легендарної учасниці кримськотатарського національного руху, шанованої в народі 83-річної Веджіє Кашки", - зазначив він. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація