"Будемо жити ще менше і ще гірше": дослідження харчування українців шокувало фахівців

"Будемо жити ще менше і ще гірше": дослідження харчування українців шокувало фахівців

Фото: Freepik

Підсумки роботи засвідчили дисбаланс у харчових пріоритетах людей, котрий згубно позначається на їхньому здоров’ї.

Асоціація дієтологів, Міністерство охорони здоров'я та Міністерство аграрної політики разом із приватною компанією представили результати дослідження щодо раціону українців. Понад тисяча респондентів з українських міст тиждень заповнювали щоденники харчування та фотографували, що саме їдять упродовж дня, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"В основному тут кабачки, гарбуз, а картоплі от – три картоплини. Мабуть, буде на суп. Із картоплею ми не дуже дружимо останнім часом", - три роки тому з цього холодильника назавжди зникли ковбаси, сосиски, солодощі та газовані напої. Тепер Наталія звідти дістає лише здорову їжу: "У старшої дочки із шлунково-кишковим трактом деякі нюанси були, тому треба було це все налагоджувати, і спосіб значно кращий, ніж жменя таблеток – це корисна їжа". У меншої, Даринки, навіть спеціальна тарілка, на неї жінка пропорційно розкладає необхідні складові раціону: рис, м’ясо та обов’язково овочі й зелень. Однак зізнається – довелося докласти чимало зусиль, щоб у родині змінити харчові звички: "Звичайно, сім’я не на все зразу погоджувалась, не все сприймала. Доводилося пояснювати, показувати власним прикладом".

Убивча їжа: що слід вилучити із раціону, а що - додати

Убивча їжа: що слід вилучити із раціону, а що - додати

Однак у більшості українці все ж корисного не доїдають, а от шкідливого – навпаки, переїдають. Такими є результати дослідження, яке проводила асоціація дієтологів: "Це перше дослідження, яке включало всі регіони, репрезентативна вибірка міського населення ще й із сучасною методологією – люди не просто згадували,  що вони їли, а й фотографували на телефон протягом тижня". Виявилося, що українці споживають удвічі менше, ніж потрібно, овочів та втричі менше фруктів. І майже не їдять бобові, горіхи та молочні продукти – натомість віддають перевагу борошняним виробам, картоплі, насиченим жирам.

Від малої кількості в раціоні натуральних продуктів в організмі може бути дефіцит важливих мінералів та вітамінів: "Наше суспільство наскрізь має ваду харчування. І ми повинні посилювати всі компоненти впливу: на рівні родин, школи, громадських організацій, інакше ми будемо жити ще менше і ще гірше". За це, зі свого боку, планує взятися Міністерство охорони здоров’я: "У форматі робочих груп ми подивимось і оцінимо можливості. Сьогодні була й ініціатива громадськості, які, можливо, політики варто почати розробляти, щоби покращити ситуацію із здоровим харчуванням".

Раніше колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун закликала українців не купувати мультивітаміни та "аскорбінки", а покращувати здоров’я продуктами, що дарує осінній врожай.

Кореспондентка ТСН Інна Лебеденко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація