"Будівельна навала": як окупанти знищують Ханський палац у Криму

Під час робіт використовується бетон, що на пам'ятці XVI століття, неприпустимо.

В окупованому Криму Ханський палац, який увійшов в презентаційний проект ЮНЕСКО 2012 року, перетворюють в «стилізовану бутафорію».

Про це пише колишній голова Рескомітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков у Facebook.

Він зазначив, що у Ханському палаці під час робіт окупантів знищені архаїчні балки з цільного дерева і замінені на складові балки за технологією USB. Також за проектом змінюється кустарна черепиця ручної роботи на заводську стилізовану підробку з Іспанії.

Більше того, під час робіт використовується бетон, що на пам'ятці XVI століття, неприпустимо. Сам по собі цемент призводить до ерозії стін з вапняку і збільшує навантаження на підставу. Всюди застосовується сучасний матеріал, який не відповідає епосі. Окрім того, через некомпетентність «будівельників», знищуються розписи на стінах.

МОГИЛЬНИК ХАНСКОГО… Все кто хочет посетить свежий могильник Ханского, могут без проблем это сделать на территории Зынд...

Опубліковано Эдемом Дудаковим 6 лютого 2018 р.

Своєю чергою, користувач Twitter зауважив, що все, що зняли з Ханського палацу, вивезли і зберігають черепицю, накривши плівкою, через що вона не переживе зиму. Стелі з Біюк хан джамі викинули. Так звані "будівельники" навіть не спромоглися пошукати під новими шарами фарби історичні розписи. 

Зокрема, Дудаков пояснює, що є дві категорії втручання в старовинні споруди - реконструкція та реставрація.

«Це два види будівельних робіт, що дозволяють відновити старі, пошкоджені або руйнують частини будівлі. Але між цими двома термінами є діаметральні відмінності, як за складом робіт, застосування матеріалів, способів втручання, так і в мисленні виконавців. Реконструкцію проводять звичайні будівельники, які мислять інженерними категоріями. Їхня мета замінити старе - на нове, і надати споруді необхідне функціональне значення… Реставрація вимагає наукового індивідуального підходу. Реставрацію ведуть реставратори - перш за все художники в душі», - зазначив він.

За словами Дудакова, «будівельна навала» окупантів на Ханський палац - це в кращому випадку реконструкція. Він додав, що безпосередню участь у вандалізмі бере архітектор Ханського палацу, покликаний його захищати від подібного.

Раніше повідомлялося, що у Криму окупанти закрила начебто на ремонт музей Лесі Українки у Ялті, після чого він може припинити своє існування. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація