Булочки і парфуми: на що витрачали стипендії українські політики

Булочки і парфуми: на що витрачали стипендії українські політики

Політики розповіли, на що витрачали власні стипендії і чи підтримують їхнє скасування 

Гострою темою останнього часу стало скасування стипендій у вишах. Міністерство освіти повідомило про плани Мінфіну у 2017 році скоротити видатки на стипендії. Після шквалу протестів заступник міністра фінансів Сергій Марченко заявив: "75% студентів отримують стипендію просто тому, що вони вчаться. Це неправильно, просто смішно – ми утримуємо всіх студентів за рахунок найкращих. Тому ми будемо підтримувати найкращих, а стипендіальний фонд мінятися не буде", – сказав він.

Також Марченко зазначив, що повинна бути соціальна стипендія для студентів, яким необхідна матеріальна підтримка, і стипендія академічна, для тих студентів, які гарно навчаються. Заступник міністра підкреслив, що не йдеться про зменшення загального стипендіального фонду.

Зараз в Україні студентам ВНЗ III-IV рівнів акредитації виплачують 825 гривень стипендії. Також існують спеціальні соціальні стипендії, що складають для учнів ПТНЗ 961 гривню, для вишів – 1989 гривень. На цей момент стипендію отримують усі студенти, які складають іспити без трійок.

ТСН.ua зібрав думки українських політиків щодо реформи виплат стипендій і попросив пригадати, на що йшла їхня стипендія у студентські роки. 

Фото: vk.com/stepanbarna
 Степан Барна, голова Тернопільскої ОДА

Стипендії мають отримувати ті, хто вартують її і навчається для того, щоб отримувати її. Я підтримую ідею збереження стипендій лише для відмінників. Я сам був відмінником. Більш того, спочатку навчався на платній формі, а потім перевівся на державну завдяки успішності. Я за стипендію міг собі дуже багато дозволити, тому що спочатку я не мав взагалі грошей і мені батьки давали 5 гривень на місяць, з яких я витрачав 2 гривні на дорогу щотижня. Пізніше я вже отримав стипендію, якщо не помиляюся, 14 гривень, а ще я отримував стипендію міжнародного фонду – 10 доларів щомісяця – і це 96-го року. Я був дуже крутим студентом, між іншим, і міг багато собі чого дозволити за ці гроші. 

Фото: Право на владу
 Антон Геращенко, народний депутат, "Народний фронт", радник міністра внутрішніх справ

Про скасування стипендій для всіх студентів не йдеться. Йдеться про те, що якщо студент народився в заможній родині, наприклад, його батько - бізнесмен і заробляє великі гроші, то платити студенту, у якого сім'я має великі площі житла та кількість автомобілів, а сам студент їздить на подарованому БМВ - це нераціонально. Державі потрібно економити кошти для студентіві з малозабезпечених родин. Це справедливо і правильно. Відстежувати це - завдання Міністерства освіти і Міністерства фінансів.

Я отримував стипендію, коли навчався в Харківському інженерно-економічному інституті, нині Національному економічному університеті, і становила вона 1999-го року 15 гривень, тобто 7 доларів. Цих грошей вистачало максимум на оплату проїзного на тролейбусі і трамваї або на декілька булочок із маком.

Фото: УНІАН
 Олександра Кужель, народний депутат, "Батьківщина"

 Я навчалася 46 років тому. Я мала стипендію, її тоді давали тільки тоді, коли були гарні показники з навчання. Це була достатня допомога, на яку я могла придбати собі парфуми, наприклад, чи подарунок батькам. Я не витрачала її ні на їжу, ні на комунальні послуги, бо тоді все було інакше.

З одного боку, я знаю, що весь світ не сплачує стипендії, а виплачує гранти талановитим дітям. З іншого, я розумію, як буде тяжко дітям, які не мають можливості отримувати допомогу від батьків. Немає відчуття, що зараз найкращий час, аби це робити. Все ж таки треба збільшувати спочатку загальний дохід родини і надавати можливість заробляти. Хто їх візьме на роботу? Реформи треба робити не з кінця, не з найбідніших.

 

Фото: УНІАН
 Олег Ляшко, народний депутат, голова фракції "Радикальна партія"

Позбавлення студентів стипендій, встановлення "ринкової" оплати за їхнє проживання в гуртожитках (це як "ринкові" тарифи на комунальні послуги), масове закриття шкіл, переведення на місцеві бюджети (вважай закриття) закладів профтехосвіти - все це цілеспрямована політика нинішньої влади, мета якої - дебілізація українців, перетворення наших людей на безмовну, низькоосвічену і дешеву робочу силу.

Я розумію, що офшорним міністрам, ліпецьким президентам і усім іншим панамським патріотам до одного місця всі ці студентські стипендіі в розмірі 800 грн на місяць. Їхні діти вчаться далеко і своє майбутнє з Україною не пов'язують. Хіба що продовжувати її грабувати, як це роблять їхні батьки-"реформатори". А що ж робити тим українцям, діти яких самостійно вчилися, старалися, вступили на бюджет і планують здобувати освіту в Украіні, щоб залишатися і працювати тут, на своій землі?!

Фото: УНІАН
 Мустафа Найєм, народний депутат, "Блок Петра Порошенка"

Щодо стипендій. Не спекулюватиму на тему "країна, яка воює", хоча питання, на що важливіше витрачати - на студентів або на фронт, залишається відкритим. Тим часом, я вважаю, що стипендії - це важлива і потрібна частина навчального процесу, але не як нагорода за сам факт навчання, а як: а) мотивація для більш успішного навчання; б) підтримка малозабезпечених студентів. При цьому ніхто не забороняє учням одночасно працювати. Так робив я і, впевнений, так сьогодні робить багато хто.

Повʼязані теми:

Наступна публікація