"Це не частина нашої історії, це і є наша історія": Зеленський привітав українців з Днем Хрещення Київської Русі

"Це не частина нашої історії, це і є наша історія": Зеленський привітав українців з Днем Хрещення Київської Русі

Фото: Офіс президента України

Президент нагадав, що Київська Русь – це мати нашої історії, а 24 області України та півострів Крим – її рідні діти.

Президент Володимир Зеленський записав відеозвернення з нагоди Дня Хрещення Київської Русі – України. Саме 1033 роки тому Великий князь Київський Володимир охрестив Київську Русь.

10-хвилинне відеозвернення президента на тлі Софійського собору було опубліковане 28 липня.

"Між Київською Руссю та Україною – тисяча років і один знак. У тексті відповідного указу Президента України між ними стоїть тире. І це не просто розділовий знак. Це знак того, що Україна є спадкоємицею однієї з наймогутніших держав середньовічної Європи. В її столиці, яка є столицею сучасної України, розпочалась історія християнства у Східній Європі, коли 1033 роки тому Великий князь Київський Володимир охрестив Київську Русь. Київську Русь – Україну.

Це не частина нашої історії, це і є наша історія. Нам не треба доводити це історичними трактатами, роботами, статтями. Бо наші докази не на папері, а в металі й камені. Не в міфах і легендах, а в наших містах і на наших вулицях", - зазначив президент.

"Київська Русь – це мати нашої історії. 24 області України та півострів Крим – її рідні діти. І вони по праву – її спадкоємці. А двоюрідним племінникам і дуже далеким родичам не потрібно зазіхати на її спадок. І намагатися довести свою причетність до історії тисячі років і тисячі подій, перебуваючи від місць, де вони відбувалися, за тисячі кілометрів", - нагадав глава держави.

Зеленський також перелічив чимало прикладів, коли на території Київської Русі, а згодом і України, було зруйновано церкви, храми та інші пам'ятки архітектури і закликав зробити правильний висновок: "що збудовано – не втратити, що зруйновано – відновити, що захоплено – повернути. А все це разом і всім разом – назавжди зберегти. А отже – зберегти себе й державу".

Нагадаємо, 28 липня 2021 року православна церква відзначає велике церковне свято - хрещення Київської Русі. Подія відбулася майже через тисячу років після смерті та воскресіння Спасителя. Офіційна дата, підтверджена літописами - 988 рік.

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація