Це - політичне переслідування: ексголова НБУ Шевченко відреагував на рішення ВАКС щодо свого арешту

Дата публікації
Перегляди
821
Час на прочитання
2 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Це - політичне переслідування: ексголова НБУ Шевченко відреагував на рішення ВАКС щодо свого арешту

Фото: Національний банк України

Шевченка підозрюють в організації схеми виведення коштів із держбюджету.

У четвер, 8 грудня, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував колишнього керівника Нацбанку України Кирила Шевченка. Ексголова НБУ заявив про "політичне переслідування".

Про це він написав у себе на сторінці у фейсбуці.

"Ця політично мотивована справа, штучно створена нашвидкуруч, не містить жодних доказів і розвалиться в будь-якому неупередженому суді", - написав він. 

Він заявив, що його безстрокове тримання під вартою без права внесення застави "є винятковою і найсуворішою мірою з усіх можливих". Шевченко звинуватив суд у тому, що йому було відмовлено взяти участь у засіданні через відеозв'язок. 

"До останньої хвилини сподівався, що суд надасть мені можливість взяти участь у засіданні в форматі відеозв'язку. Однак моє клопотання, попри наявну технічну можливість та очевидну доцільність, вчергове було відхилено. Ніхто не став і, вочевидь, від початку не збирався слухати іншу сторону", - йдеться в його дописі. 

Він заявив, що збирається подати апеляцію на ухвалу ВАКС.

"Без права взяти мені участь у засіданні, без можливості ознайомитися з матеріалами справи та з упередженим ставленням до сторони захисту - ось як виглядає правосуддя у виконанні НАБУ&Co. Адже ця справа є досить показовим тестом як для мене, так і для всіх українців та західного світу на предмет реформованості української судової системи", - підсумував Шевченко. 

В чому підозрюють Шевченка

Колишнього голову Нацбанку Шевченка та ще чотирьох високопосадовців "Укргазбанку" підозрюють в організації схеми виведення 206 млн грн з держбанку. Схема діяла майже 5 років, хоча структури банку повідомляли, що економічної доцільності від залучення агентів немає. Обсяг виплат "агентам" був більшим, ніж прибуток, який банку приносили залучені клієнти.

Центр протидії корупції зауважує, що на засіданні Шевченко просив допустити його до участі через відеозв'язок, оскільки він нібито перебуває на лікуванні у Відні. Проте документи, які надав Шевченко, свідчать про те, що він міг би приїхати до України та лікуватися в Києві. А тому суд відмовив йому. 

Сам Шевченко заявив, що він не переховується від слідства та нібито навіть готовий співпрацювати. Також він відкинув звинувачення антикорупційних органів правосуддя. 

Монета на честь ТРО – НБУ випустили 10 гривень з зображенням героїв

Монета на честь ТРО – НБУ випустили 10 гривень з зображенням героїв

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація