"Це як спалах був": у Карпатах на гараж селянина впав метеорит

"Це як спалах був": у Карпатах на гараж селянина впав метеорит

Космічний камінь спричинив пожежу та охолоджувався в снігу кілька годин.

Метеорит упав на людське обійстя у високогірному селі Замагора і добряче налякав господаря. Від гуркоту в нього позакладало вуха, а від самого інциденту мало не згорів гараж, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Чоловік виносить з хати на перший погляд звичайну каменюку і розповідає неймовірну історію. "Це як спалах був, як фар світло, що я подумав - машина їде довкола хати. Засвітило і потім – удар. Десь так, наче смерека впала", - каже мешканець с. Замагора Богдан Генсецький. Пізнім вечором він порався надворі біля машини, від звуку удару у чоловіка аж вуха заклало. Перша думка була про те, що хтось несмішно жартує, а може й гранату кинули. Чоловік вибіг на дорогу та марно шукати хуліганів, а потім побачив, як палає гараж. "Зразу я не міг зрозуміти. Я цей вогонь затушив – а це шипить. Я тоді в сніг лопатою виніс. Остивало довго, десь 3-4 години", - каже селянин.

У високогірне селище в Карпатах прилетів метеорит

У високогірне селище в Карпатах прилетів метеорит

Вже після цього Богдан у стелі гаража побачив діру, яку пробила розпечена каменюка. "Получається, з таким нахилом летіло", - вирахував він. На сімейно-товариській раді, полазивши по інтернету, горяни відкинули версію, що це запчастина з літака. Натомість припустили – щось прилетіло з космосу, і воно дуже схоже на метеорит. Сокирою Богдан навіть намагався розколоти його, аби подивитися, що усередині – але марно.

Журналісти взяли каміння, щоби показати науковцям – проконсультувати погодилися фахівці Технічного університету нафти і газу. Кілька хвилин професор кафедри екології ІФДТУНГ Олег Адаменко мовчки вивчає камінь і зрештою дивується: "Дуже цікавий об’єкт". Він підтверджує, що в Замагорі впав метеорит – швидше за все, йдеться про хондрит вагою майже 2,5 кг. Це найпоширеніший тип кам’яних метеоритів. "Коли він проходив атмосферу Землі, він розігрівався до кількох тисяч градусів. Відповідно, він поплавився. Тут я бачу камінь і залізо, нікель, тому він має таку вагу", - каже Адаменко.

Щороку на Землю падає майже два мільйони тонн метеоритів, але люди знаходять одиниці. Серед колекціонерів це ходовий товар, але фіксованої ціни за грам, кілограм чи сантиметр немає – усе залежить від того, наскільки цікавий склад космічного прибульця, який в нього розмір, вигляд, історія. Хондрити, як той, що впав на гараж Богдану Генсецькому, продаються щонайменше по долару за грамм, тобто вартує він мінімум $ 2,5 тисячі. Але продавати свою знахідку горянин наразі не збирається, натомість віддав її на зберігання до Музею гуцульської магії. Чоловік вважає, що саме у Карпатах цей метеорит впав недарма, а з науковцям домовився після свят продовжити експертизу.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація