Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
"Це їжа романтична": власники першої зміїної ферми сподіваються змінити смаки українців

"Це їжа романтична": власники першої зміїної ферми сподіваються змінити смаки українців

Господарі переконують, що м’ясо змій є вартим уваги делікатесом.

Неотруйних полозів та вужів для гурманів вирощують на першій в Україні зміїній фермі, котру відкрили поблизу Львова. Фермери, які взялися за екзотичну справу, переконують, що плазуни цілком безпечні, а їхнє м’ясо дієтичне і корисне, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Свіжа риба, молоко та перепелині яйця – це раціон свійських змій. У вольєрі їх понад півсотні – це вужі та полози. Деякі ховаються у сіні, інші за корою дерева – їм комфортно, вони мають і сонячне світло, і тінь, і свіжу воду, і копиці сіна, де можуть відкладати яйця. Про безпеку на фермі дбає Іван Юськевич – він присягається, що далі вольєра змії не поповзуть і нікого не налякають. "Ця конструкція виконана в металевому каркасі, подвійний захист сіток. Довкола нас проживають сусіди, відповідно, діти, і у нас є діти, тому ми цього остерігаємося. Спілкувалися з сусідами, попередили, що це є не отруйний вид, на цьому було все вирішено", - розповів фермер.

Відео Неотруйних полозів та вужів для гурманів вирощують на першій в Україні  зміїній фермі

Її відкрили поблизу Львова. Фермери, які взялися за екзотичну справу, переконують - плазуни цілком безпечні, а їхнє м'ясо дієтичне і корисне. На свій бізнес мають усі дозволи і переконують - свійські змії щурів не їдять. Скільки коштує делікатес, де його можна скуштувати і головне - чи варто - дивіться у сюжеті  

Неотруйних полозів та вужів для гурманів вирощують на першій в Україні  зміїній фермі

Подружжя часто подорожує світом, і два роки тому в Азії Ірина вперше скуштувала м’ясо змії. "Воно дуже ніжне, воно схоже до курятини, але має запах рибки, волокна настільки ніжні. Зараз м'ясо зміїне не тільки споживають азіати – споживають в Америці, є спеціальні ресторації, де люди можуть відвідувати такі вікендові дні, і разом зі сім’єю споживати барбекю зі зміятини", - каже Ірина Юськевич. Тому вона вирішила стати першою в Україні, хто вирощуватиме плазунів для харчової промисловості. Крім змій на фермі, також вирощують харчових африканських равликів, у планах – сарана і жаби.

Подружжя переконує, що це м'ясо екологічне чисте, бо змію не змусиш їсти хімію. "Французи до ХVIII століття харчувалися зміями, бо вважалося дуже дієтичним м’ясом. Усі придворні дами переслідували гарний вигляд, тому сиділи на зміїній дієті. В Україні це теж їлося з часів колективізації – споживали все, що рухалося, заради того, щоб вижити", - каже Ірина Юськевич. Зараз фермерським вужам рік-два, ще стільки ж їм треба рости, аби потрапити на стіл до гурманів. Куди продаватиме плазунів, Ірина ще не знає, але певна – українці м’ясо теж оцінять: "Це їжа романтична, їжа вихідного дня, їжа, яка буде збагачувати наші столи на різні новорічні свята".

Дієтологи і експерти зі здорового харчування сходяться в думці, що українці навряд чи готові до такого раціону. Він – для екстрагурманів. Але не відняти, що екзотичний харч справді екологічно чистий і корисний. "Це, в першу чергу, білки, це амінокислоти, це вітамін групи Б, це обмін речовин і нервова система. Це є вітамін Ц, вітамін Є, вітамін Д. Знаю, що зміїне м'ясо позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, імунної системи", - каже експерт Оксана Гайванович. "Змія може довгий час бути без їжі і адаптуватися до жари, до холоду, до пустелі. У неї є всередині адаптогени – ті речовини, які можуть допомагати нашому організмові те ж саме робити. Адаптуватися до різних навантажень, природних умов, стресів", - вважає дієтолог Андрій Маковецький.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Залиште свій коментар

Вибір редакції