Церковне свято 22 липня: День пам’яті святих мучеників Кирила і Панкратія

Церковне свято 22 липня: День пам’яті святих мучеників Кирила і Панкратія

Фото: https://azbyka.ru/

Цього дня не можна відмовляти у допомозі та не варто виходити з дому без вагомої причини.

У православній церкві 22 липня відзначається день пам’яті святих мучеників Кирила і Панкратія. Також цього дня вшановують Колочську і Кіпрську чудотворні ікони Божої Матері.

Історія свята

Учні Ісуса Павло і Петро присвятили Панкратія в єпископи, і багато років він керував містом Тавромения в італійській провінції Сицилія. Але одного разу під час повстання язичників Панкратій був побитий камінням і помер від ран.

Цього дня згадують і святого мученика Кирила, який служив єпископом під час правління римського імператора Максиміліана (III-IV ст. н.е.). Римляни примушували його відректися від Христа і за відмову стратили.

Святим мученикам Кирилу і Панкратию сьогодні заведено молитися про здоров’я, красу та благополуччя своє і своїх близьких.

Крім того, 22 липня відбувається святкування на честь Колочської і Кіпрської чудотворних ікон Божої Матері.

Колочська ікона Божої Матері з'явилася 1413 року в містечку Колоча Смоленської губернії. Знайшов святий образ селянин цього селища і переніс його до свого дому. Один з його домочадців страждав розслабленням тіла. Хворий з вірою приклався до ікони чолом і отримав зцілення.

Про це стало відомо в околицях, і багато людей почало притікати до чудотворної ікони на поклоніння і отримували від Богородиці благодатну допомогу. Згодом селянин, який знайшов ікону, переніс образ до Можайська, а звідти до Москви, де багато хворих так само зцілювалися від недуг. З часом ікона знову повернулася до Можайська.

Кіпрська ікона Божої Матері з'явилася 392 року на острові Кіпр в місці, де був похований праведний Лазарь. У IX столітті на місці явлення ікони був побудований монастирь Панагії Ангелоктісти, що в перекладі означає "церква Богородиці, побудована ангелами".

Фото: http://simblago.com/

Що можна та що заборонено робити у це свято

  • Не можна зловживати жирною їжею, алкоголем та піддаватись шкідливим звичкам;
  • Не можна займатись важкою фізичною працею;
  • Не можна виходити з дому без вагомої причини.
  • Відмовляти в допомозі;
  • Лаятися з батьками. Навіть якщо вони абсолютно неправі, краще згладити конфлікт і не вступати в перепалки. 

Читайте також: Церковне свято 21 липня: явлення ікони Пресвятої Богородиці Казанської

Стаття з добірки новин:
Який сьогодні день
Наступна публікація