Центр реабілітації "Світанок" перетворили на пекло для дітей, які потребують допомоги, а не катувань

Центр реабілітації "Світанок" перетворили на пекло для дітей, які потребують допомоги, а не катувань

Двох працівників охоронної служби намагаються притягнути до кримінальної відповідальності.

106 тисяч українських дітей зараз живуть і навчаються в дитячих будинках або інтернатах.

Змінити цю систему - щоб діти виховувалися в родинах, а дитбудинки відпали, як вид - намагаються ще від 2017-го. Замість колишніх притулків-розподільників тепер діють центри соціально-психологічної реабілітації. Ніби і штат розширили, і фінансування збільшили, але що там за реабілітація насправді і навіщо  електрошокер та омон – йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

В Одесі четвертий місяць поспіль не вщухають скандали навколо реформованого обласного Центру реабілітації "Світанок", бо тим, хто малих одеситів там реабілітовував - висунули зрештою підозру за статтею "катування".

Мирославі Гайтан чотирнадцять років. Вона – із так званих важких підлітків. Мати – ледь не цілодобово працює в аптеці, а батько заглядає в чарку. Саме через складні стосунки з татом, дівчина вже кілька разів тікала з дому. Поліція дитину знаходила, але повертати її додому можна тільки через Центри соціально-психологічної реабілітації. Мама думала це навіть добре.

Та виявилося соціально-психологічна реабілітація є лише назвою. По-суті центри - це лише перейменовані дитячі розподільники. Мама тепер веде доньку до судмедексперта фіксувати побої. Керівництво Центру – проти. У закладі кажуть, що дитина від них тікала й мусить негайно повернутися. Дівчина плаче і відмовляється повертатися.

За кілька днів до цього Мирослава навмисно наковталася хімікатів. Думала, її змушені будуть відвезти до лікарні, але педагоги вирішили інакше.

Мама та правозахисниця серед ночі вимагали від працівників Центру надати меддопомогу їхній же вихованиці, але замість медиків ті викликають приватну охорону.

Мирославу таки шпиталізували. Кілька діб медики стабілізували її стан. Заспокоївшись і вже перебуваючи вдома, Мирослава розказує: "Я зняла побої. Зафіксувала їх. Це вихователь. Побила мене кийком від більярду. Я втекла. Коли ми вранці з дівчатами повернулись, на нас викликали ОМОН".

До процесу перевиховання керівники закладу долучали охоронців із приватної агенції. Як охоронців бояться діти – на власні очі бачила і мати Мирослави.

У ці центри й справді потрапляють діти з асоціальною поведінкою. Звісно, підлітки і симулюють, і бунтують, і брешуть, і можуть бути реально небезпечними. У пошуках грошей знімають порно та продають його в інтернеті, можуть напасти на перехожих, знають, як відкрити вуличний холодильник, щоби вкрасти воду та де дістати наркотики. Саме тому в Центрах забирають телефони та забороняють самостійно виходити з притулку. Втім, у випадку зі "Світанком" – не просто обмеження, а реальні знущання. "Близько 15:00 дня винесли стілець, поставили по середині двору, зібрали всіх дітей і при всіх підстригли мене першою. Мене тримали четверо вихователів. Я ридала дуже сильно, але мене стригли", - розповіла дівчина.

Та процедура виявилась іще цікавішою, бо після публічної примусової стрижки, яку керівництво Центру і не заперечує, дітей посадили в так званий карцер і позбавили нормальної їжі. Цього перевірити, нам щоправда не вдалося. Та про ізолятор розповідає не тільки Мирослава. "Коли дитину закривають в ізолятор на тиждень, на кілька тижнів або більше. Навіть кілька днів - це ненормально, тому що дитина нічого не зробила. Він же там не в тюрмі", - заявила правозахисниця, громадський активіст, волонтер Зоя Мельник.

Та порядки в цьому дитячому реабілітаційному центрі на в'язницю таки дуже схожі. "Коли знущалися над дівчинкою і хлопчиком і дізналися, що вони займалися сексом - їх змусили дістати цей презерватив, використаний з сміттєвого відра і розрізати навпіл і змусили жувати", - пригадала Мельник.

Прокуратура, поліція та спецпідрозділ "Корд" після оприлюднення трешу, який чинили охоронці агенції, провели на фірмі обшуки. "Вони у нас вже не працюють. Наскільки мені відомо - вони звільнилися за власним бажанням. Ми не можемо сказати - винні або невинні. Для цього є компетентні органи - нехай вони це встановлюють", - заявив Віктор Домінгес, керівник юридичного Департаменту агенції безпеки.

Одному з охоронців таки висунули підозру за статтею "Катування". На час розслідування його відправили під домашній арешт. Якщо провину доведуть, кривдник сяде максимум на п’ять років. Стосовно працівника ювенальної превенції Андрія Крецула, який не відставав, за словами дітей, за силою знущань від охоронців. То поки що його звільнили з посади. 

Із приводу отруєння Мирослави, в поліції теж відкрили провадження. Звинувачують медсестру притулку. Їй загрожує  штраф, або заборона на  медичну практику на три роки. Утім ніяких претензій до вихователів і керівництва в поліції наразі немає. Біда в тім , що там далі реабілітують дітей . 

"Я дав розпорядження розпочати дисциплінарну перевірку з подальшими висновками щодо одного з працівників нашої Служби у справах дітей. Також ми працюємо зараз дуже плідно щодо компетенції керівника Служби у справах дітей. До дисциплінарної відповідальності притягнуто керівника цього центру. Вона відсторонена від займаної посади", - додав Максим Куций, голова Одеської обласної державної адміністрації.

Розслідування спецкомісії під контролем власне самого очільника області виявило більше 20 неприпустимих порушень. Зокрема, методист не мав педагогічної освіти, а психологи –  методик реабілітації. Не було медичної документації та угоди з жодною поліклінікою про вузькопрофільний огляд, не кажучи вже, в разі потреби, про лікування. Найцікавіше – це гроші. Завдяки деінституціалізації фінансування збільшили: було 5 мільйонів гривень на рік стало 8 мільйонів.

"Світанок" – яскравий приклад непрофесійного реформування, де зміни не поліпшили, а погіршили ситуацію.

Наразі немає ні розвинутої системи наставників, як на заході, ані патронатних сімей. Тож замість двох трьох днів у таких Центрах дітей там тримають місяцями і роками.

Ірина Курило

Електрошокер, кийки і побої: як "важкі підлітки" потрапляють у пекло замість реабілітаційного центру

Електрошокер, кийки і побої: як "важкі підлітки" потрапляють у пекло замість реабілітаційного центру

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація