Церковні протистояння. Епіфаній заявив, що повернення Київського патріархату – це втрата Томосу

Церковні протистояння. Епіфаній заявив, що повернення Київського патріархату – це втрата Томосу

Фото: Православна Церква України/Facebook

Водночас він відзначив велику роль УПЦ КП у створенні незалежної української церкви.

Повернення Київського патріархату означатиме втрату Томосу та всіх здобутків церковної незалежності.

Про це заявив предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній в інтерв’ю LB.ua.

"В умовах після об’єднання і отримання Томосу ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору, яка свого часу дала життя, подих – може це життя і забрати, розколоти помісну церкву. Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

Епіфаній додав, що Об'єднавчий собор не відбувся б, якби Київський патріархат не вирішив припинити свою діяльність, скасувати Статут та статутні органи та приєднатися до утворюваної Православної церкви України.

"Тому говорити про те, що зараз, усупереч постановам Помісного собору УПЦ КП та Об’єднавчого собору 15 грудня 2018 р., надалі структурно існує Київський патріархат – неправильно. Це неправильно і фактично, і тим більше юридично", - пояснив митрополит.

Він додав, що Київський патріархат став предтечею отримання Томосу про автокефалію української православної церкви, а святійший патріарх Філарет зробив дуже багато для того, щоби українська церква стала незалежною.

Також він згодний з тим, що українська церква за всіма критеріями заслуговує на отримання статусу патріархату у майбутньому. "Але порушувати це питання перед Вселенським Патріархом буде можливим тоді, коли у помісній церкві об’єднається якщо не все українське православ’я, то його переважна більшість", - заявив митрополит Епіфаній.

В інтерв'ю Епіфаній підтвердив, що не отримував від патріарха Філарета запрошення на урочисте молитовне спілкування в пам'ять про священномученика Макарія, заплановане на 14 травня. Як стало відомо згодом, запрошення все ж надійшло після того, як інформацію про це поширили засоби масової інформації. При цьому зазначається, що митрополит Епіфаній отримав запрошення також на бланку УПЦ КП, якої юридично не існує.

Нагадаємо, Філарет захотів відновити УПЦ КП та очолити церкву замість Епіфанія. Церковний конфлікт став очевидним і переходить у публічну площину. Київський патріархат усе ще існує - так заявив колишній його очільник Філарет в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.

УПЦ Київського патріархату існує: конфлікт між Епіфанієм та Філаретом стає публічним

УПЦ Київського патріархату існує: конфлікт між Епіфанієм та Філаретом стає публічним

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні.

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Стежити за процесом переходів можна на нашій інтерактивній мапі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація