Церковники пояснили, хто заважає католикам та православним святкувати Великдень разом

Церковники пояснили, хто заважає католикам та православним святкувати Великдень разом

Фото: Reuters

Скільки часу очільникам церков потрібно для остаточного рішення, ще не відомо.

Православна церква, яка живе за Юліанським календарем, святкує Великдень в інший день на відміну від усього іншого світу, який живе за Григоріанським. Церковники це називають скандалом і шукають шляхи вирішення цього.

Як йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень, є чимало пропозицій щодо того, як можна святкувати разом. Одна з цих пропозицій говорить про те, що можна було б це робити в фіксований день, переважно в другу неділю квітня, є і інші пропозиції. Але головне – це віднайдення міжхристиянської згоди.

Як пояснює отець Володимир Кмита із УГКЦ, треба щоби всі очільники церков захотіли і конкретно щось зробили. "Щоби зрозуміли, що в цьому є воля Ісуса, щоб його послідовники були об'єднані", - говорить отець Володимир. Таку ж позицію підтримує й митрополит Луцький і Волинський Михаїл (УПЦ КП).

Про те, щоби католики та православні разом святкували Великдень, заговорили ще того року в жовтні. Папа Римський Франциск обговорив об'єднання із коптським патріархом Олександрійським Феодором ІІ.

Коли християни всіх конфесій святкуватимуть Великдень в один день

Коли християни всіх конфесій святкуватимуть Великдень в один день

Пропозицію підтримали патріарх Антіохії і всього Сходу Ігнатій Єфрем ІІ та архієпископ Константинополя і Вселенський патріарх Варфоломій І. Але цього року християни різних конфесій все ще окремо зустрічали Великдень.

Скільки часу очільникам церков потрібно для остаточного рішення, ще не відомо. Поки найбільше призупиняє процес об'єднання Москва.

"Московський патріархат, я думаю, буде при тому стані, в якому він перебуває зараз , до останнього чинити спротив всім цим змінам. Ми бачимо, який спротив чинить частина російської православної церкви Всеправославному Собору", - наголосив релігієзнавець Віктор Єленський.

Кореспондент ТСН Ганна Бока.

Повʼязані теми:

Наступна публікація