"Церква – це народ, а народ – це держава": Філарет прокоментував закиди РПЦ щодо політизації ПЦУ

"Церква – це народ, а народ – це держава": Філарет прокоментував закиди РПЦ щодо політизації ПЦУ

Київський архієрей наголосив, що сприяння не слід плутати із втручанням.

Українське держава не втручається в церковні справи, а сприяє їм. Про це заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет, повідомляє Главком.

"Держава сприяє – це факт. Але держава сприяє так, як це робив президент, зі своїх державних позицій, захищаючи себе. Повинен президент захищати державу? Всі скажуть, що він повинен. А яким чином? А ось таким чином, яким він це робить. І влада на місцях повинна сприяти об’єднанню українського суспільства чи ні? Чи вона повинна розділяти суспільство?" - поставив питання колишній предстоятель УПЦ-КП.

Патріарх Філарет святкує 90-річчя

Патріарх Філарет святкує 90-річчя

Владика Філарет відкинув звинувачення з боку Московського патріархату щодо політизації церковного життя в Україні. "Церква ж не втручається в політику, а держава не втручається у внутрішнє життя церкви. Я знаю, коли вона втручалась, знаю як діяла радянська влада і як діє теперішня влада. Це діаметрально протилежне ставлення до церкви. Якщо в радянські часи була повна залежність церкви від держави, то зараз ми маємо повну свободу. Але не треба забувати, що церква – це народ, а народ – це держава. Тому церква впливає на державу, але морально, а не втручається у її внутрішні справи", - пояснив він.

На думку служителя церкви, природна позиція будь-якої держави полягає у сприянні процесам, котрі зміцнюють і об’єднують її, а не послаблюють і сприяють поділам і конфліктам. "Звичайно, держава стоїть на боці тієї церкви, яка підтримує її. Вона на боці не тільки православної церкви, а й на боці греко-католицької церкви, і римо-католицької, і мусульман, і юдеїв. Вона на боці всіх, хто підтримує державу і проти тих, хто діє проти держави", - підсумував Філарет.

Раніше повідомлялося, що почесний патріарх Філарет продовжить керівництво Київською єпархією у складі парафій та монастирів Києва з підпорядкування колишньої УПЦ-КП, за виключенням Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. Таке рішення на своєму першому засіданні 5 лютого схвалив синод Православної церкви України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація