Уперше за два місяці відбувся перехід парафії із Московського патріархату до ПЦУ. Інтерактивна мапа

Уперше за два місяці відбувся перехід парафії із Московського патріархату до ПЦУ. Інтерактивна мапа

Фото: УНІАН

Кількість переходів зростає.

15 грудня  2018 року у Києві на Об'єднавчому соборі УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної церкви України та частини УПЦ Московського патріархату було ухвалено рішення про створення Православної Церкви України. Першим предстоятелем обрано митрополита Епіфанія.

6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій під час святкової літургії вручив Епіфанію томос. Томос зберігатимуть в архіві. 

27 грудня 2018 року в Україні набув чинності закон, який дозволить перейменувати УПЦ Московського патріархату із зазначенням її приналежності до Росії. У законі йдеться про те, що релігійна організація, яка безпосередньо або як складова частина релігійної організації, є частиною релігійної організації, керівний центр якої розташований за межами України в державі-агресорі зобов'язана у своїй назві відображати належність до держави та організації, куди вона входить з можливим додаванням слів "в Україні" і/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації. Такі зміни релігійні організації повинні внести у свої статути протягом 4 місяців, громади - протягом 9. Також церква, підпорядкована державі-окупанту, не має права бути представленою у військових підрозділах і на лінії фронту в військових частинах. 

Однак це будуть не єдині зміни. 17 січня Верховна Рада України ухвалила законопроект, який затверджує механізм зміни канонічної підлеглості релігійними громадами. Цим документом буде чітко впорядковано, як саме парафії зможуть здійснити перехід від УПЦ МП до Православної церкви України.

На мапі публікуються парафії, які до 15 грудня 2018 року були у юрисдикції УПЦ МП. Якщо у вашому населеному пункті було ухвалено рішення про перехід до управління Православної Церкви України - повідомляйте на пошту feedback@1plus1.tv або у соціальних мережах

Повʼязані теми:

Наступна публікація