Налякані ДТП на "серпантині смерті" діти бояться повертатися з Польщі в Україну на автобусі

Налякані ДТП на "серпантині смерті" діти бояться повертатися з Польщі в Україну на автобусі

Фото: Facebook/Wojewódzka Stacja Pogotowia Ratunkowego w Przemyślu

Для них держава купить квитки на потяг.

Півсотні українців із десяти областей потрапили в ДТП на "серпантині смерті" в Польщі. Автобус із туристами зі Львова, котрі прямували до Відня, не вписався в поворот і зірвався в урвище, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Киянка Ірина планувала відсвяткувати в австрійській столиці 55-річчя своєї куми Валентини, натомість тепер готується до похорону. "Її просто автобус розчавив, вона якось перелетіла – я навіть не знаю, як", - зізнається жінка. В неї переламаний ніс та забої, про смерть подруги Ірина дізналася вже у лікарні, де  ходила на упізнання.

"Серпантин смерті": деталі ДТП у Польщі, у якій загинули троє українських туристів

"Серпантин смерті": деталі ДТП у Польщі, у якій загинули троє українських туристів

Пані Наталя була з трьома внуками та донькою. Коли автобус перекинувся, їх порозкидало у різні боки. Дітей витягали чужі люди. "Дівчинка, з якою я познайомився, вона мене витягувала з-під автобуса, бо вона побачила, що автобус може зробити ще одно коло, і вона мене відтягла до відбійника", - розповів хлопчик. У дітей легкі травми, а в їх бабусі перелом ноги і рвані рани.

Мама хлопчиків в іншому шпиталі в стані середньої важкості. "Хочу подякувати всім небайдужим людям, які зупинялися, надавали поміч. Вони давали водичку пити, обмивали рани, давали свій одяг, бо ми всі подерті. Жіночка, я навіть в шоці не спитала, як її звати, вона взяла його на руки і притиснула, як свого, цілувала, обіймала, другого до себе притиснула, подушечку під них поставила, бо вони босі були", - розповіла постраждала Наталія Калапач.

Поліція зібрала паспорти усіх туристів для того, щоб ідентифікувати і допитати свідків. Речі, які вціліли, теж у відділку поліції. Засоби гігієни, їжу, одяг українцям привіз консул із Перемишля. Дипломати й далі працюють над забезпеченням потреб постраждалих, але про доправлення додому тіл загиблих поки що конкретики повідомити не можуть – кажуть, що роблять усе можливе, аби пришвидшити процес.

Дорога, де все сталося, дуже складна, там суцільні серпантини і круті повороти. Аварії там стаються не вперше, після однієї з них встановили хрест – від нього тепер лише залишки. Саме він та дерева, що росли на схилі, трохи стримали автобус, коли він летів у прірву. Водія вже затримала поліція, бо за попередньою версією, причиною аварії стало перевищення ним швидкості.

Чому кермувальник обрав небезпечний серпантин, а не поїхав автобаном – не відомо. "Я гіда питала, яка приходила вчора, з якою швидкістю їхав автобус. Вона сказала, що 85 кілометрів за годину. Я не знаю, як би то можна було вписатися в такий різкий поворот – ми просто їхали прямо в той відбійник, хто вилітав через вікна, бо розбивалися зразу шибки", - каже постраждала Тетяна Яремків.

Пасажири припускають, що водій хотів зрізати якусь відстань дорогою навпростець. У підсумку, лише 11 із 54 осіб не зазнали серйозних травм і чекають на повернення в Україну в готелі, а не лікарняній палаті. "Усі дітки вже можуть повертатися до України. Всіх, звичайно, будемо повертати автобусами до України, але деякі дітки бояться автобусів і ми будемо їм купляти квитки за рахунок держави, і будемо відправляти потягом до Львова", - пояснив генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк. "На сьогодні в стані середньому і тяжкому є тільки сім осіб. Було 11 дітей і діти ж легко поранені, ситуація тут є дуже добра", - розповів генеральний консул України в Перемишлі Олександр Бачик.

У понеділок польські лікарі обіцяють сказати, кому потрібні операції – ці постраждалі, найпевніше, залишаться у Польщі надовше. А Львіська облрада готує звернення до уряду про позачергову перевірку турфірми, яка організовувала подорож. Є інформація, що свого автобуса у неї не було, тому вона орендувала транспорт у приватного підприємця. І це не перша її транспортна проблема.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Аваріі та ДТП
Наступна публікація