"Часу для голови Верховного суду немає, а для Круза – є". Данішевська розкритикувала Зеленського

"Часу для голови Верховного суду немає, а для Круза – є". Данішевська розкритикувала Зеленського

Фото: the-city.kiev.ua

Голова Верховного суду вважає, що не потрібно ухвалювати законопроєкт №1008.

Голова Верховного суду України Валентина Данішевська поскаржилася, що її ігнорує президент Володимир Зеленський та відмовляється обговорювати законопроєкт, який передбачає скорочення суддів Верховного суду.

Про це вона розповіла під час інтерв'ю BBC Україна.

Данішевська вважає недосконалим ініційований президентом законопроєкт №1008, яким зокрема передбачене скорочення суддів Верховного суду зі 192 до 100. За її словами, після судової реформи 2017 року, коли кількість суддів збільшили, інституція перейшла до нормального режиму роботи.

"Під час судової реформи в 2017 році Верховний суд був створений наново. Це єдина на сьогодні судова інституція, яка працює на повну потужність. Спочатку ми мали тільки 118 суддів, зараз нас 192, і це дозволяє нам розглянути весь вал справ, який до нас надійшов. Ми за рік і десять місяців отримали майже 230 тисяч справ. Лише чотири місяці тому Верховний суд поповнився новими суддями. Тож зараз у нас виникла можливість нарешті ухвалювати рішення в адекватні строки", – розповіла голова.

На думку судді, таке рішення є "виключно політичним рішенням президента Зеленського", однак обґрунтовувати це він відмовляється: "Двічі я пропонувала президенту зустрітись і поговорити. Один раз публічно і другий раз письмово. Але часу в нього поки що для голови Верховного суду не знайшлося. Хоч я бачила, що нещодавно він мав зустріч з Томом Крузом".

Також Данішевська нагадала, що на Заході просять українського президента не чіпати суд і сподівається, що до думки міжнародних організацій він дослухається. За її словами, стурбованість можливим ухваленням законопроєкту вже висловили у Євросоюзі, Канаді та США.

Окрім цього голова Верховного суду розповіла про подальші дії, у разі остаточного ухвалення законопроєкту, основною метою якого називають "комплексне врегулювання питань організації діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і Вищої ради правосуддя".

За її словами, після підписання все відбуватиметься "не надто швидко". Спочатку сформують комісію, яка має призначити нову Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС). Ця комісія повинна включати іноземних експертів. Потім почнеться сам конкурс до ВККС, але Данішевська наголошує, що процедури обрання ще немає.

"До прикладу, в 2014 році до призначення нової ВККС попередня комісія не працювала дев'ять місяців. Залишилися нерозглянутими 40 тисяч скарг на суддів, які після змін законодавства були передані до Вищої ради правосуддя, – пригадала вона. – За останні роки Вища рада правосуддя більшу частину розглянула. Зараз проєкт пропонує зобов'язати ВРП розглядати не тільки офіційні скарги, а й просто звернення і публікації, фактично "анонімки". Це може призвести до цькування суддів. Вони писатимуть більше пояснень, аніж судових рішень.

Що змінює законопроєкт №1008

Законопроєктом передбачено зміни до законів про очищення влади, про судоустрій і статус суддів та про Вищу раду правосуддя.

Таким чином  поширюється люстрація на керівників ВККС і Державної судової адміністрації, які обіймали свої посади не менше ніж рік у період від 21 листопада 2013 року до 19 травня 2019 року. Відповідні зміни буде внесено до закону про очищення влади. Пропонується скоротити склад Верховного Суду до 100 суддів, уточнити, що Вища кваліфікаційна комісія суддів буде колегіальним органом.

Після ухвалення закону регламент ВККС затверджуватиме Вища рада правосуддя більшістю голосів від її складу за поданням ВККС. Методику і порядок проведення іспитів під час відбору суддів, як і раніше, готуватиме ВККС, проте затверджувати це буде ВРП. Також скоротять кількість членів ВККС із 16 до 12 членів. Їх усіх призначатиме ВРП за результатами конкурсу, який також проводитиме ВРП.

Стаття 95-1 визначає порядок формування конкурсної комісії з відбору членів ВККС. Передбачається, що до складу конкурсної комісії входитимуть три члени від Ради суддів України і три міжнародних експерти, запропонованих міжнародними організаціями, які працюють у сфері боротьби з корупцією. Крім того, прописано порядок діяльності комісії.

Згідно із законопроєктом, буде доповнено перелік підстав для звільнення члена ВККС. Такими будуть, зокрема, нехтування обов'язками, поведінка, яка підриває авторитет і громадську довіру до правосуддя і судової влади, зокрема недотримання етичних стандартів судді. Звільняти члена ВККС буде не сама комісія, як зараз, а Вища рада правосуддя. Згідно з проєктом закону, Вища рада правосуддя створить комісію з питань доброчесності та етики з метою забезпечення прозорості і підзвітності членів ВРП і ВККС. Комісія складатиметься з представників ВРП і міжнародних експертів.

Нагадаємо, 12 вересня, за законопроєкт №1008 проголосували в першому читанні. Його підтримали 238 народних депутатів. Друге читання заплановане на 4 жовтня.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація