Чаї, які "повертають молодість" і "чарівні" мультивітаміни: Супрун з нищівними агрументами виступила проти БАДів

Чаї, які "повертають молодість" і "чарівні" мультивітаміни: Супрун з нищівними агрументами виступила проти БАДів

Фото: pixabay.com

Ці добавки дуже популярні, існує обмежена кількість науково-обґрунтованих доказів їх користі для здоров‘я.

Водорості, які виводять з організму шлаки та важкі метали, екстракти тварин та рослин, що чудодійно подовжують життя, різні чаї, які повертають молодість та силу — це все різновиди біологічно-активних добавок (БАДів), які не принесуть вам жодної користі.

Про це розповіла у власному Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Водорості, які виводять з організму шлаки та важкі метали, екстракти тварин та рослин, що чудодійно продовжують життя,...

Опубліковано Уляна Супрун Вівторок, 25 вересня 2018 р.

Як БАД можуть продавати їжу, її компонент, нутрієнт чи сполуку, яку потрібно споживати з їжею заради певної користі для здоров‘я. До прикладу, це мультивітаміни з мінералами, екстракт ехінацеї, омега 3, хондропротектори чи імуномодулятори.

Такі добавки мають високу популярність в глобальних масштабах. Cвітовий ринок харчових добавок в 2016 році оцінювався в понад 130 мільярдів доларів США, експерти прогнозують, що в 2022 він збільшиться майже в 2 рази.

Попри те, що ці добавки дуже популярні, існує обмежена кількість науково-обґрунтованих доказів їх користі для здоров‘я. Тобто ефективність більшості добавок навіть не підтверджена жодними клінічними дослідженнями й навіть існують докази їхньої шкоди.

Це стосується, наприклад, мультивітамінів, до складу яких може входити більш як 10 компонентів. Але більше не означає краще в цьому випадку, адже немає жодних доказів того, що вони покращують здоров‘я чи запобігають хворобам.

Приймати такі вітаміни “про всяк випадок” категорично не рекомендується. Є дослідження, які вказують на потенційну шкоду для здоров‘я таких добавок, особливо, якщо не дотримуватись правил прийому або ж як наслідок тривалого споживання.

Раніше Супрун розвіяла один з міфів про здорове харчування і суперфуди

«Якщо ж ви приймаєте добавки (сподіваюся лише після рекомендація лікаря), критично важливо дотримуватись дозувань та не приймати їх навмання. Адже існують дослідження, що підтверджують шкоду добавок в надмірних дозуваннях. Наприклад, високі дози бета-каротину пов‘язані з більшим ризиком розвитку раку легень серед курців, а надмірна кількість кальцію та вітаміну D потенційно збільшує ризик виникнення каменів у нирках», - зауважила Супрун.

Небезпечними є також переконання, що деякі добавки можуть запобігти серйозним хворобам. Наприклад, мультивітаміни, вітамін D, кальцій і вітамін С не показали жодної ефективності у запобіганні серцево-судинних хвороб, натомість багато людей приймають їх саме з цією метою.

Дієтичні добавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показаннями. Ці показання має визначити лише лікар. Наприклад, дорослим, у яких остеопороз, часто потрібна додаткова доза вітаміну D та кальцію. Зокрема, вони необхідні людям з хворобою Крона або целіакією, коли виникають труднощі з засвоєнням певних поживних речовин.
В іншому випадку – найкращим варіантом є забезпечення організму вітамінами та мінералами з допомогою здорового раціону харчування.

«Проте навіть під час вживання БАДів, не варто забувати про звичайну здорову їжу. Жодна добавка не здатна замінити повноцінний раціон. Саме їжа значно багатша та корисніша організму, тому вона має бути першоджерелом всіх корисних речовин!

Зважаючи на всі ризики, пов‘язані з прийомом добавок – завжди консультуйтесь з лікарем щодо їх споживання. А якщо прийшли до іншого фахівця, який не знає, що ви приймаєте БАДи, завжди кажіть йому про це. Адже взаємодія деяких добавок з ліками може мати небезпечні наслідки для здоров’я», - резюмувала Супрун.

Супрун заявила, що транспортування пацієнтів повинно відбуватися тільки ногами вперед

Супрун заявила, що транспортування пацієнтів повинно відбуватися тільки ногами вперед

Повʼязані теми:

Наступна публікація