Через 200 років усі українці можуть вимерти як нація. Першою може зникнути Чернігівщина

Через 200 років усі українці можуть вимерти як нація. Першою може зникнути Чернігівщина

Фото: УНІАН

Нині українців - 42 мільйони.

Чи залишаться в Україні виборці через 200 років? Майбутнє української нації досить примарне. Якщо й далі кожен із нас буде мислити за принципом "після мене хоч потоп" - то потоп неминучий.

Про це йдеться в спецпроекті Ольги Василевської у програмі ТСН.19:30.

Чверть століття тому українців було 52 мільйони. З тих пір населення держави тане на очах. 2000-й рік зустріло вже 49 мільйонів, 2010-го – українців стало 46. Тепер - 42 мільйони, офіційно.

Перспективи зростання населення примарні. Чіткі лише прогнози міжнародних організацій про те, з якою швидкістю українці вимруть остаточно. Вже зараз соціологи б’ють на сполох: найшвидше тане – і, вочевидь, першою зникне Чернігівщина. Лише за півстоліття там ніхто не житиме.

Цього року Україна увійшла до першої п’ятірки країн, в яких стрімко вимирають люди. До 2050 року українців може поменшати ще на 18% (до 36,4 млн осіб), а до 2100-го - залишиться менше половини (на 57% - до 28,2 млн осіб). Неважко передбачити, що буде через 200 років – українці зникнуть усі – як нація.

Рецепт порятунку досить простий, але і складний водночас. Бо недостатньо просто оголосити курс на покращення: на економічне зростання, екологічну безпеку та підтримку молодим сім’ям. Влада має щиро прагнути. Натомість, будь-яка влада донині мислила лише п’ятирічками – від виборів до виборів. Через 40 виборів в Україні не залишиться жодного виборця.

Історії ТСН. Україна в цифрах. Що буде з населенням країни у найближчі десятиліття

Історії ТСН. Україна в цифрах. Що буде з населенням країни у найближчі десятиліття

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація