Через конфлікт у Керченській протоці до України прибув перший військовий корабель НАТО

Він призначений для проведення розвідувальних операцій.

19 грудня близько 10:30 ранку розвідувальний корабель Королівського флоту Великобританії "Еко" HMS Echo (H87) пришвартувався біля причалу Одеського морського порту.

Про це повідомив керівник проекту "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко на своїй сторінці в Facebook.

 "Одесити, зустрічайте!", - написав він і додав, що першу світлину вже надіслав військово-морський аташе посольства Великобританії в Україні Ден Халлет.

HMS Echo (H87) – сучасний корабель, призначений для проведення розвідувальних операцій на підтримку підводних човнів і десантних операцій. Він може видавати адаптовану інформацію практично в режимі реального часу. За словами Клименка, це перший військовий корабель НАТО, який здійснює візит в Чорне море з прямим формулюванням мети візиту, пов'язаної з Азовською кризою.

#Щодо_кризи_в_Азовському_морі (246) - Моніторингова група «Майдану закордонних справ», «Інституту Чорноморських...

Опубліковано Andrii Klymenko Середа, 19 грудня 2018 р.

Як передає Думская, "Ехо" пробуде в Одесі кілька днів. Після завершення візиту відбудуться маневри типу PASSEX з флагманом Військово-морських сил України фрегатом "Гетьман Сагайдачний". Раніше британське міністерство оборони заявляло, що корабель залишиться в Чорному морі "на тривалий період", однак Конвенція про режим проток обмежує термін перебування військових кораблів нечорноморських держав в акваторії Чорного моря 21 цілодобово. Можливо, після закінчення цього терміну HMS Echo змінить його "сістершіп" HMS Enterprise, припускає видання.

Раніше, 13 грудня генсек НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв, що Україна до кінця 2018 року отримає сучасні захищені засоби зв’язку для армії від Північноатлантичного альянсу. За його словами, підтримка України з боку Альянсу сягає 40 мільйонів євро. У той самий день вантаж з новим обладнанням від НАТО для українського війська вже прилетів.

У НАТО закликали Росію негайно звільнити українських моряків

У НАТО закликали Росію негайно звільнити українських моряків

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. Згодом так звані суди заарештували їх на два місяці.

29 листопада полонених біля Керченської протоки українських моряків перевезли до Москви - до "Лефортово". Про це повідомив адвокат одного з арештантів, поскаржившись, що йому не дозволили зустрітися з підзахисним.

Повʼязані теми:

Наступна публікація