"Черга за домашніми кисневими концентраторами на 2 місяці вперед", — нова реальність медичного бізнесу в Україні Новини компаній

"Черга за домашніми кисневими концентраторами на 2 місяці вперед", — нова реальність медичного бізнесу в Україні

Українці почали більше цікавитися такими товарами, як пульсоксиметри та кисневі концентратори.

Сьогодні весь світ зіткнувся з вірусною пандемією, яка поклала "на лопатки" досягнення сучасної медицини і вірусології. Майже цілий рік провідні країни світу змагаються у перегонах за першість у винайденні вакцини від COVID-19, а за фактом вирішують питання зі щоразу вищим рівнем інфікування, страху і невдоволення населення.

Не виняток і Україна. Останнє епідеміологічне зонування від 9 листопада розділило нашу країну на "помаранчеві" і "червоні" зони. Це означає, що не лишилося регіонів, де вірус тримають під контролем місцеві лікарі або органи влади. Щодня ми читаємо новини та дивимося телевізор, і вже кожен житель нашої країни подолав психологічну позначку в 10 тисяч заражених на добу, але й це залишається статистикою, поки хвороба не торкнеться когось із наших близьких.

Ми спостерігаємо за "криками про допомогу" кращих лікарів нашої країни та волонтерів, які навперебій звітують про зайняті койко-місцях в районних лікарнях або міських медичних установах. Але що ми маємо по факту? Кількість медичного персоналу, задіяного в лікуванні ковідних хворих, критично мала. Лікарі або самі хворіють і перебувають на лікуванні, або звільнилися ще на початку пандемії, так і не ризикнувши своїм здоров'ям заради далеко не ринкових зарплат.

Поведінка населення досі викликає безліч питань і здивування. Спочатку і чиновники, і зірки шоу-бізнесу, і широко відомі лікарі акцентували в ЗМІ про необхідність мити руки, дезінфікувати поверхні, користуватися масками, дотримуватися соціальної дистанції — це дало свої плоди, більшість людей дійсно змінило звичний уклад життя. Але, як і раніше, так і зараз, залишається частина населення, яка ігнорує всілякі застереження, правила і укази, мотивуючи це вселенською змовою або силою власного імунітету. На жаль, таких людей не лякають сюжети з Італії або Франції з сотнями померлих щодня, і вони масово продовжують порушувати правила карантину.

Як йдуть справи з медичними товарами, які стали першою необхідністю при лікуванні COVID-19?

У цьому питанні нам допоміг розібратися виконавчий директор медичної компанії REHAMED Олексій Павлов. За його словами ситуація на ринку медичних товарів останнім часом кардинально змінилася. Звичайні громадяни стали цікавитися такими товарами, як пульсоксиметри та кисневі концентратори. Це не дивно, адже багато експертів неодноразово згадували про необхідність їх використання для лікування COVID-19.

Якщо раніше кисневі концентратори купували тільки спеціалізовані клініки, санаторії, лікувальні установи, то зараз це стало масовим товаром для домашнього використання. Бронювання на кисневі концентратори на даний момент становить 2 місяці. Люди готові чекати, тому що очевидно, що пандемія не закінчиться найближчим часом.

"Розуміючи таке збільшення попиту, ми докладаємо величезних зусиль, що б завжди мати на складі хоча б кілька моделей концентраторів кисню, адже їх зараз замовляють щодня", — каже Олексій. Деякі покупці побоюються використовувати кисневу терапію в домашніх умовах, думаючи, що для цього потрібні технічна база і медичні навички. Але портативні домашні концентратори кисню розроблені саме для домашнього використання. І розібратися з їхньою експлуатацією не складніше, ніж із пральною машинкою або зволожувачем повітря.

Чим допоможе домашній кисневий концентратор?

Це прилад, що насичує повітря, який вдихає людина, киснем. Якщо не вдаватися в технічні особливості і термінологію, то концентрація кисню в масці концентратора, через яку дихає людина, буде в кілька разів вище, ніж при диханні звичайним повітрям. Про користь і навіть необхідність киснетерапії вже сказано безліч речей провідними медиками та експертами, і це дійсно підтверджено клінічними випробуваннями. Киснетерапію можна застосовувати в домашніх умовах і без позитивного тесту на COVID-19, адже вона дає прекрасні результати:

  • Збагачена киснем кров краще живить клітини і тканини організму
  • Усуває задишку, напади кашлю, утруднене дихання
  • Показана при астмі та інших хворобах дихальних шляхів
  • Покращує сон, настрій і самопочуття
  • Знімає втому, додає енергії і тонус всьому тілу

А якщо розглянути киснетерапію при коронавірусній інфекції, то такий апарат цілком здатний утримати людину в легкій формі хвороби, не ускладнивши ситуацію і запобігши госпіталізації. Адже лікуватися вдома куди приємніше, ніж перебувати в переповненій палаті.

Ще одним дуже актуальним товаром, за словами Олексія, стали пульсоксиметри. Ці маленькі помічники цілком заслужено користуються таким попитом, маючи при цьому дуже доступну ціну - бюджетні моделі можна придбати від 500 грн. Пульсоксиметри надягають на палець і в лічені секунди видно рівень сатурації - насичення крові киснем.

Раніше обиватель не знав ні слова "сатурація", ні її показник в нормі. Зараз же, зі ЗМІ та Інтернету, багато хто знає, що це таке і який показник вважається критичним. Дійсно, самопочуття людини при COVID-19 є дуже суб'єктивним, і іноді досить міцні й активні люди пропускали той самий небезпечний рубіж, після якого стрімко погіршувався стан і клінічна картина. Щоб запобігти такому невтішному сценарію, потрібно кілька разів на день вимірювати рівень кисню в крові. Якщо пульсоксиметр показує значення 90 і нижче, терміново повідомте це свого сімейного лікаря або викликайте швидку. Нормальна сатурація — вища від 94, а за значення 70 людина втрачає свідомість і показано термінове підключення до апарату киснегенераціі.

Важкий час переживає наша країна: карантин і пандемія позначилися на бізнесі, економіці, соціальній сфері та просто на настроях наших співвітчизників. Всім без винятку хочеться повернутися в звичне русло, займатися улюбленою справою і розвивати бізнес, планувати відпустку і зустрічатися з друзями, чути новини в ЗМІ, які не будуть починатися новими антирекордами. Але час, який ми всі зараз проходимо, теж потрібно пережити. І зробити це потрібно гідно і максимально відповідально; від кожного з нас залежить, чи перерветься ланцюжок передачі вірусної інфекці, і як швидко ми повернемося до нашого звичного комфортного життя.

Наступна публікація