Червоний Хрест знову оскандалився рішенням щодо Росії: реакція українського омбудсмена

Червоний Хрест знову оскандалився рішенням щодо Росії: реакція українського омбудсмена

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець / Фото: Дмитро Лубінець facebook

Міжнародна федерація Червоного Хреста виправдовує російський Червоний Хрест. З'явилася реакція України.

Міжнародна федерація Червоного Хреста (МФЧХ) відмовилася виключати російський Червоний Хрест (РЧХ) зі свого складу. Україна проінформує про це рішення донорів організації.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він різко розкритикував звіт МФЧХ про діяльність РЧХ. Лубінець наголосив, що неодноразово розповідав керівництву та представникам Міжнародної федерації Червоного Хреста про ймовірні злочини російського Червоного Хреста та вимагав прозорого розслідування та виключення РЧХ зі складу Федерації.

Навесні цього року МФЧХ створила Спостережну групу правління, яка мала досліджувати діяльність російського Червоного Хреста. Лубінець передав президенту МФЧХ Кейт Форбс усі підтвердження російських злочинів.

Тепер Федерація оприлюднила звіт про діяльність російського Червоного Хреста, де жодних злочинів "не помітили".

Так, Федерація підтвердила окупацію Росією українських територій, а також те, що російський Червоний Хрест відвідував тимчасово окуповані території, але не засудила ці дії, наголосив Лубінець.

"РЧХ має працювати тільки на своїй території. Це порушення статуту Федерації з боку РЧХ, а також порушення територіальної цілісності України. Такі дії Федерація виправдала "новаторськими підходами" та "гуманітарними" цілями", – обурюється омбудсмен.

Також, за словами Лубінця, у звіті навіть не згадали про те, що російський ЧХ вкрав майно українського Червоного Хреста у тимчасово окупованому Криму, як і не згадали про участь РЧХ у депортації українських дітей на територію Росії.

"Попри те, що всі ці дані мала президент МФЧХ, вони не враховані. У звіті також йдеться про те, що російський Червоний Хрест залишається в МФЧХ, а керівник – у правлінні Федерації", – наголосив Лубінець.

З огляду на такі дії Федерації омбудсмен вирішив "проінформувати всіх донорів, які фінансують організацію, оскільки вони мають звернути увагу, що дають гроші МФЧХ, яка покриває російські злочини".

Водночас все фінансування Лубінець запропонував перенаправити на український Червоний Хрест.

"На мій погляд, МФЧХ перетворилася на адвоката кривавого російського Червоного Хреста. Той, хто прикриває злочинця, сам перетворюється на злочинця", – резюмував омбудсмен.

Нагадаємо, раніше видання Le Monde з посиланням на катарського чиновника повідомило про нову угоду між Україною та Росією щодо обміну 13 дітей.

Пізніше уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відреагував і заявив, що Україна не укладала жодних угод про обмін дітей з Росією. Такі повідомлення мають вигляд відвертого просування російських наративів.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація