Четверта доба обсервації у Нових Санжарах. Що відбувається всередині та ззовні медцентру у фото та відео

Четверта доба обсервації у Нових Санжарах. Що відбувається всередині та ззовні медцентру у фото та відео

Фото: Зоряна Скалецька / Facebook

В Україні не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус.

Станом на 24 лютого в Україні не виявили жодного випадку захворювання на коронавірус, запевнили в Міністерстві охорони здоров'я. Немає коронавірусу і в Нових Санжарах Полтавської області, де вже четверту добу перебувають в обсервації понад сотня українців та іноземців, яких евакуювали з охопленого смертоносним коронавірусом Китаю. На карантині вони перебуватимуть два тижні.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ВСЕРЕДИНІ

Медики постійно перебувають в обсервації з евакуйованими. Двічі на день вони проводять медико-санітарне спостереження всіх людей. У разі погіршення стану здоров’я пацієнтів або появи симптомів, які можуть свідчити про розвиток гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, їх шпиталізують до інфекційного стаціонару. У такому разі в боксовому відділенні їм нададуть медичну допомогу і проведуть подальшу діагностику. Зараз жодних симптомів у евакуйованих людей немає.

Якщо під час ізоляції у когось із евакуйованих підтвердиться захворювання через коронавірус, термін перебування всіх інших подовжать ще на 14 днів від часу ізоляції виявленого пацієнта. Про це повідомляє пресцентр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА.

Працівники лабораторних центрів МОЗ України в спеціальних костюмах біологічного захисту по черзі перебувають у новосанжарському медичному центрі. Вони раз на три дні беруть зразки в тих, хто перебуває в обсервації, щоб мати можливість зробити тест на наявність коронавірусної інфекції COVID-19. Усі зразки регулярно доставлятимуть до Києва на дослідження, пише "Коло".

В обсервації добровільно перебуває міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

"Сьогодні вперше зустрілася з громадянами, евакуйованими з Китаю. Завітала до їхніх кімнат на другому і третьому поверхах санаторію "Нові Санжари". Усі здорові. У жодного з евакуйованих підозри на ГРВІ немає", - написала Скалецька у Facebook, де вона щодня викладає фото, відео та пише повідомлення із середини санаторію.

Міністерка додала, що її "костюм - обов'язкова вимога епідеміологів, порушувати яку я не маю права. Вдячна усім, хто змушений розміститися на обсервацію, за те, що вони теж розуміють і дотримуються усіх правил. Відчуваємо себе єдиною командою. Єдині скарги, які наразі почула, стосуються хіба що деяких побутових питань. Працюємо над тим, щоб обсервація у Нових Санжарах стала комфортнішою".

Сьогодні вперше зустрілася з громадянами, евакуйованими з Китаю. Завітала до їхніх кімнат на другому і третьому поверхах...

Опубліковано Zoryana Skaletska Понеділок, 24 лютого 2020 р.

Усередині також перебуває журналіст Олександр Махов.

"Отримали книжки, дитячі листи, фрукти, настільні ігри", - написав він у Facebook.

Махов також розповів про ранковий огляд евакуйованих, який лікарі провели разом зі Скалецькою.

"Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька разом з медиками провела ранковий огляд евакуйованих. Відвідала українську родину з 8-річним хлопчиком. Сашко попросив шахи. Шахи будуть у найближчий час. Також Скалецька відвідала громадянку Аргентини, яка перебуває тут з двоми дітьми. Передала набори "Лего". З важливого - Червоний Хрест відкрив гарячу лінію для всіх евакуйованих. Люди матимуть змогу поспілкуватися дистанційно з психологами в разі потреби".

Міністерка охорони здоров'я Zoryana Skaletska разом з медиками провела ранковий огляд евакуйованих. Відвідала...

Опубліковано Oleksandr Makhov Понеділок, 24 лютого 2020 р.

Тим часом евакуйовані з Китаю українці, які перебувають в обсервації, дякують правоохоронцям, які забезпечують порядок та їхню безпеку.

Евакуйовані з Китаю українці, які перебувають в медцентрі Нацгвардії - передають слова подяки та підтримки бійцям Нацгвардії, які забезпечують порядок та їхню безпеку. National Guard of Ukraine

Опубліковано Oleksandr Makhov Понеділок, 24 лютого 2020 р.

З різних куточків країни українці надсилають до санаторію листи.

В медичний центр Нацгвардії, де перебувають евакуйовані з Китаю, надсилають дуже зворушливі листи зі всіх куточків України

Опубліковано Oleksandr Makhov Понеділок, 24 лютого 2020 р.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗЗОВНІ

У самих Нових Санжарах після сутичок під час зустрічі евакуйованих нині пристрасті потроху вляглись. У райцентрі перебувають лікарі з Полтави – для огляду місцевих жителів, пише "Коло".

Побоювання заразитися коронавірусом у селищі великі. 24 лютого батьки не пустили до школи 150 учнів, повідомив директор навчального закладу Микола Решетило. Минулої п'ятниці до школи не прийшла майже половина учнів, яких загалом 900.

"Ми постійно проводимо роботу, пояснюємо батькам, адже дітям нічого не загрожує. Сьогодні у нас будуть батьківські збори, де ще раз нагадаємо батькам про все – небезпеки немає, працюємо у штатному режимі, навчальний процес триває", – розповів директор школи.

Деякі батьки взагалі відправили дітей до родичів в інші населені пункти.

У Новосанжарській лікарні працює кабінет лікувально-консультативної допомоги. Мешканці району з ознаками респіраторної інфекції мають можливість отримати консультацію фахівців лікарні і обласних закладів охорони здоров'я, та за потреби - психолога.

Один з виробників привіз до Нових Санжар як гуманітарну допомогу тисячу штук медпрепарату, який використовують як противірусний засіб у лікуванні герпесу, при вірусній інфекції Епшейна-Барр, зостері та інших недугах.

"Як будуть використовувати його, то на розсуд лікарів. Це як гуманітарна допомога. Якщо знадобиться евакуйованим з Китаю, то і для них, звісно ж", - розповів керівник відділу мобілізації роботи та медицини катастроф департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Володимир Мохначов.

"Для лікування сезонних вірусних (ГРВІ та грипу) у нас є хороші препарати, які успішно борються з інфекційними захворюваннями", - зазначила обласна інфекціоністка Лідія Войтенко.

Препарату, який завезли до райцентру, немає в протоколах лікування, чимало лікарів вважають його неефективним, а коштує він близько 500 грн - як вакцинація від грипу.

Нагадаємо, 20 лютого до України прибули евакуйовані з Китаю люди. На обсервацію направили 45 громадян України та 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Рики, Чорногорії, Панами та Ізраїлю). Було оголошено, що їх розмістять у медзакладі селища Нові Санжари на Полтавщині.

Цього дня місцеві мешканці селища перекрили в ньому дорогу, виступаючи проти розміщення там евакуйованих людей. Згодом у Нових Санжарах між поліцією та місцевими жителями сталася сутичка.

О 18 годині колона автобусів з українцями прорвалася серед натовп людей, які протестували на дорозі. Вони палили вогонь, кидали камінням в автобуси та розбили декілька вікон. Евакуйовані не постраждали, але під час сутичок постраждало дев'ять правоохоронців, п'ятеро з яких - серйозно, та один з активістів.

В результаті через сутички поліція затримала 24 людини. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі. Поліція відкрила два кримінальних провадження за ч. 1 ст. 294 (Масові заворушення) та ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Фото: ТСН.ua

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація