Чи буде в Україні дефіцит пального через використання генераторів: прогноз Мінекономіки

Чи буде в Україні дефіцит пального через використання генераторів: прогноз Мінекономіки

У Міністерстві економіки розповіли, чи загрожує Україні дефіцит пального через масове використання генераторів внаслідок відключень світла.

Паливні мережі, найімовірніше, відчують підвищений попит, але враховуючи нинішні обсяги імпорту нафтопродуктів до України, до дефіциту пального дійти не повинно.

Про це повідомило Міністерство економіки, пише РБК-Україна.

Як приклад, у Мінекономіки наводять кількість автомобілів. Сьогодні в Україні близько 7 млн автомобілів, і кожен у середньому на 100 кілометрів витрачає по 8 літрів пального. Якщо автомобіль за годину проїжджає 50-60 км, споживання становить близько 4-5 літрів пального на годину.

Водночас генератори споживають значно менше пального: побутові — від 1 літра на годину, а промислові — як автомобіль.

За статистикою, за останні 5-6 років до України завезли близько 500 тисяч генераторів. Водночас у країні налічується близько 12 млн домогосподарств. Це означає, що генераторами обладнано не більше 3-5% домогосподарств.

"Тому можна зробити висновок: так, паливні мережі можуть відчути підвищений попит, але враховуючи нинішні обсяги імпорту нафтопродуктів до України, до дефіциту дійти не повинно", — припускають в Мінекономіки.

Зазначається, що імпорт палива до України в останні місяці становив:

  • у серпні - 709 тисяч тонн
  • у вересні - 780 тисяч тонн
  • у жовтні - 660 тисяч тонн (був знижений попит).

Варто зазначити, що навесні цього року, коли був найбільший дефіцит палива, Україна імпортувала: в березні - 60 тисяч тонн, у квітні - 191 тисячу тонн, у травні - 380 тисяч тонн пального.

Нагадаємо, на Київщині від отруєння чадним газом постраждало аж дві родини, зокрема 4-річна дитина. Ще один чоловік загинув.

Читайте також:

ЗАЕС врятує енергосистему– звільнення електростанції допоможе Україні подолати дефіцит

ЗАЕС врятує енергосистему– звільнення електростанції допоможе Україні подолати дефіцит

Повʼязані теми:

Наступна публікація