Чи народжують українці третю дитину, щоб отримати відстрочку від мобілізації – демографиня відповіла

Чи народжують українці третю дитину, щоб отримати відстрочку від мобілізації – демографиня відповіла

Діти / pixabay.com

Лібанова закликає до ефективних механізмів для підвищення народжуваності в Україні.

Деякі чоловіки можуть наважитися на третю дитину, щоб отримати відстрочку від мобілізації, але точні цифри важко визначити.

Про це розповіла директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова в інтерв'ю "Українській правді".

Вона зазначила, що, швидше за все, рівень народжуваності залишиться приблизно таким самим, як 2023 року, і становитиме близько 180-190 тисяч дітей.

Щодо можливої тенденції, коли частина чоловіків намагається отримати відстрочку від мобілізації, наважуючись на третю дитину, Лібанова відповіла, що це може бути правдою, але важко визначити точну кількість таких випадків. Вона підкреслила, що статистика народжуваності не фіксує черговість народження дитини, що ускладнює аналіз.

Щодо ідеї деяких політиків впровадити "податок на бездітність" для стимулювання народжуваності під час війни, Лібанова зазначила, що ця пропозиція не знайшла підтримки і була різко розкритикована. Вона зауважила, що подібна практика вже існувала за радянських часів і не спрацювала. Натомість якщо йдеться про додаткові гроші до бюджету, то в цьому разі, можливо, є сенс у таких ініціативах.

Нагадаємо, демографиня вважає, що більшість залишиться за кордоном, оскільки їм нема куди буде повертатися через руйнування.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація