Чи стане коронавірус сезонним захворюванням та коли чекати на новий стрибок: що говорять науковці та лікарі

Чи стане коронавірус сезонним захворюванням та коли чекати на новий стрибок: що говорять науковці та лікарі

Фото: Associated Press

Лікарі прогнозують збільшення кількості хворих у лютому.

Чи стане коронавірус сезонним захворюванням, як грип та застуда? Про це зараз точаться дискусії. Науковці з'ясували, навіть за мінус 20 вірус може прожити дві години. Але на вулиці ризики підчепити недугу мінімальні. Найнебезпечнішими місцями є наші домівки та офісні приміщення.

Як захистити себе і коли чекати на новий стрибок захворюваності, розповіли у сюжеті ТСН.16:45.

Так, криву захворюваності нині важко спрогнозувати, кажуть, експерти.

"По більшості респіраторно-вірусних інфекцій може і можна було спрогнозувати, але ковід така цікава інфекція що тут взагалі ніяких прогнозів давати не можна і на власному досвіді. Кожні три місяці при коронавірусі йдуть якісь зміни", - говорить лікар-інфекціоніст Роман Малика та додає, що більшість шпиталізованих нині має важкий перебіг хвороби. 

Щодо сезонності, то взимку традиційно йде зростання вірусних захворювань. У боротьбі із коронавірусом мороз ролі не зіграє. Те, що вірус не боїться низьких температур доводить знахідка китайців. Новий тип COVID-19 вони виявили у морозиві. А ще коронавірус дістався до Антарктиди. На Чилійській станції злягло 36 полярників. 

На вулиці ризики підчепити коронавірус усе ж таки мінімальні, адже в повітрі немає загрозливої концентрації вірусу, на відміну від приміщень. Мороз прогулянкам не сприяє, тому інфекціоністи припускають зростання кількості хворих

Наукові дискусії: чи стане COVID-19 сезонним захворюванням

Наукові дискусії: чи стане COVID-19 сезонним захворюванням

Так, керівник центру економіки охорони здоров'я Павло Ковтонюк каже, в лютому вони очікують зростання захворюваності. Пригальмувати нову хвилю може лише своєчасне та якісне тестування. 

"Робити ми повинні наступне – значно спростити тестування для людей, збільшити потужності. Щоб виявляти не лише важкохворих, а і малосимптомних або безсимптомних і одразу відстежувати контакти цих людей, поміщати їх на ізоляцію, щоб не відбувалось далі поширення. Якщо посилити зараз цю систему, то в лютому ми можемо ріст стримати", - наголосив Ковтонюк.

Варто зазначити, що окрім коронавірусу, в лютому очікують ще й стрибок респіраторних захворювань та грипу. То ж головне нині - дочекатися весняного потепління і масової вакцинації. Саме це, сподіваються лікарі, зменшить кількість хворих, а з часом і зупинить пандемію. 

Чи стане коронавірус сезонним захворюванням, як грип та застуда

Чи стане коронавірус сезонним захворюванням, як грип та застуда

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація