Чиновники на Дніпропетровщині розпочали "самоукраїнізацію"

Чиновники на Дніпропетровщині розпочали "самоукраїнізацію"

Для поліпшення володіння державною мовою вони запровадили спеціальні дні.

На самоукраїнізацію наважилися чиновники Павлограда, що на Дніпропетровщині. У місті, де десятиліттями спілкувалися на роботі російською, службовці впровадили "дні української мови", і тепер щовівторка в мерії спілкуються винятково державною, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Робоче спілкування, до якого звикли десятиліттями, українською дається посадовцями непросто. Однак вони виправляють помилки одне одного, а хто надто комплексує зі свого рівня – воліє відмовчуватися. "Якщо весь регіон розмовляє російською, переходити одразу на українську важкувато", - зізнається директор теплопостачального підприємства Микола Вовк. Однак у мерії запровадили експеримент саме тому, що місто – російськомовне. Бо хтось-таки має подати приклад і показати, що опанувати мову – місія цілком здійсненна. "Всі ми вчимося розмовляти", - каже міський голова Анатолій Вершина.

У російськомовному Павлограді працівники мерії впровадили дні української мови

У російськомовному Павлограді працівники мерії впровадили дні української мови

Допомагають чиновникам у цьому онлайн-перекладачі, відкриті на комп'ютерах. Якщо ж електронний переклад видається недосконалим, то звертаються до паперових словників. Мотивацію ж зростати в опануванні державної мови керівники мерії винайшли дієву: позбавлення преміальних. "Сказали, в кінці місяця буде помітно по заробітній платі. Якщо не будемо розмовляти українською мовою", - пояснила спеціаліст загального відділу Ганна Стасюк. Але за місяць такого мовного експерименту жодного чиновника не оштрафували, натомість найретельнішим україномовним службовцям обіцяють бонуси.

Кореспондент ТСН Наталя Грищенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація