Чиновники не впорались зі снігом: дороги паралізувало, міста залишились без води і світла

Чиновники не впорались зі снігом: дороги паралізувало, міста залишились без води і світла

Фото: ДСНС

Черкаську владу звинуватили у брехні.

Потужний снігопад ударив по частині України. Вісім областей скуті снігом. У понеділок десятки фур зупинились на Запоріжжі. За добу після у переметах вже зупинились Миколаївщина та Одещина, де були скасовані авіарейси, перекриті дороги,  люди, які не дістались домівок, шукали прихисток.

Серед тижня віце-прем’єр-міністр скликав нараду. Синоптики доповіли, що на Україну суне ще потужніший циклон із Балканського півострова, але впевнені у своїх силах надзвичайники заспокоювали і переконували, що здатні впоратися з проблемами.

Найпотужніше циклон вирував на Одещині, де залишив без світла понад півтисячі населених пунктів, Арциз та Ізмаїл без води, тепла  та автомобільного сполучення. Від переметів застрягла навіть снігоприбиральна техніка. У самій Одесі за 5 годин випала місячна норма опадів - вода з каналізації йде через гору, затоплює вулиці та автомобілі.

При цьому в Черкасах ситуація вже набирає обрисів комунальної катастрофи – через обрив лінії електропередач, що тягнеться  лісом до насосної станції, 300-тисячний обласний центр та навколишні села опинились без води. Пожежники не доїжджали на своїх спеціалізованих автомобілях.

Черкащани вишиковуються у довжелезні черги за водою – надзвичайники підвозять технічну, підприємці питну за гроші. Як обласний центр через снігопад може опинитися без води й каналізації - у цивілізованому світі розбиралися б уже суд і висока держкомісія, бо йдеться про критичну інфраструктуру.

У цей час тисячі змерзлих водіїв, які застрягли на трасах, про гарячу їжу лише мріяли. Патрульні зупиняли габаритний транспорт – фури вишиковуються одразу у кілька смуг, і унеможливлюють рух легкових автомобілів та комунальної техніки.

У снігову пастку потрапили два автобуси на Кіровоградщині. В одному з них – молдовські школярі, які мчали на змагання до Харкова. Їх евакуювали на ночівлю у райцентр.

Поки ж у регіонах лагодили дроти та розчищали дороги, в Києві знову скликали нараду. Щоправда, настрій чиновників уже не був таким піднесеним як минулого разу. Чому у великих містах немає альтернативних джерел живлення? Чому автодорівці не здатні швидко прибрати путівці і головні державні траси. Та  головне - чи хтось відповість за ймовірне допущення гуманітарної катастрофи.

Найбільше на горіхи перепало черкаським урядовцям - за брехню. "Йде недостовірна інформація. Керівник облавтодору Черкаського доповідає ситуацію, яка не відповідає дійсності", - заявив Геннадій Зубко.

Очільникам областей радять зробити висновки – як кадрові, так і матеріальні. Зокрема, забезпечити всі стратегічні об’єкти, а головно - лікарні генераторами. Наступні три дні, за словами синоптиків, засипатиме снігом Харківщину, Луганщину, Дніпропетровщину та Миколаївщину. Донецьк, Запоріжжя та Херсон поливатиме дощем і мокрим снігом.

Антон Страшко

Заблоковані траси та знеструмлені міста: Україна виявилась неготовою до зимових снігопадів

Заблоковані траси та знеструмлені міста: Україна виявилась неготовою до зимових снігопадів

Повʼязані теми:

Наступна публікація