Члени екіпажу "Норду" можуть повернутися до Криму, але вони цього не роблять - прокуратура

Члени екіпажу "Норду" можуть повернутися до Криму, але вони цього не роблять - прокуратура

Затримане кримське судно "Норд" / Фото: ДПСУ

Моряки можуть повернутися на півострів лише за українськими документами.

Українські правоохоронці не мають жодних претензій до членів екіпажу судна "Норд" і вони можуть повернутися до анексованого Криму, але за українськими документами.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії заявив представник прокуратури АР Крим Єгор Ребров.

"Як громадяни України вони можуть спокійно повернутися додому за своїми паспортами – чому вони цього не роблять, питання більше до них", - сказав він.

За словами Реброва, фігурантом кримінальних проваджень є капітан судна. Він підозрюється у порушенні порядку в’їзду-виїзду з тимчасово окупованої території та занятті незаконним рибним промислом. За перше порушення йому загрожує 5 років позбавлення волі, за друге - штраф.

"Екіпажу не загрожує нічого, до них правоохоронні органи ніяких претензій не мають, вони свідки", – сказав представник прокуратури.

Нагадаємо, 25 березня в українських водах Азовського моря прикордонники затримали судно з окупованого Криму, яке займалося рибальством під прапором Російської Федерації. Риболовецьке судно "Норд" перебувало за 15 миль від Обитічної коси. Екіпаж з 10 людей займався ловом риби і встиг наловити більше 5 тонн морепродуктів. Після затримання з'ясувалося, що судно прописане на окупованій території, тобто в Криму, а у рибалок були паспорти Російської Федерації, видані в Керчі.

Український суд 30 березня заарештував судно "Норд". На членів команди були складені адміністративні протоколи, а капітану Володимиру Горбенку інкримінують "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави" і загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Херсонський міський суд обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці з правом внесення застави.

Федеральна служба безпеки РФ зі свого боку відкрила кримінальну справу за статтею російського Кримінального кодексу "Викрадення судна повітряного або водного транспорту або залізничного рухомого складу".

10 квітня суд у Херсоні відпустив під заставу капітана судна "Норд" із окупованого Криму Володимира Горбенка. Того ж дня прокуратура АР Крим (підпорядкована Генпрокуратурі України) повідомила його ще одну підозру - за ст. 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом).

11 квітня у справі про незаконний вилов риби суд ухвалив запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Капітан має не полишати межі Херсона (у попередньому запобіжному було – Херсонська та Запорізька області, тобто йому звузили коло) та з'являтися на всі судові засідання та слідчі заходи. 

Вранці 19 квітня двоє громадян України, членів команди "Норд", обманним шляхом виїхали з України в Білорусь, надавши на паспортному контролі документи громадян Росії, видані в генконсульстві РФ в Харкові.

Двоє членів екіпажу судна "Норд" втекли з України до Білорусі

Двоє членів екіпажу судна "Норд" втекли з України до Білорусі

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація