Чому сурогатне материнство законне і безпечне? Новини компаній

Чому сурогатне материнство законне і безпечне?

Центр "Артеміда" давно займається різними аспектами репродуктивної медицини, і, зокрема, сурогатним материнством. 

Тут знайшли своє щастя чимало сімейних пар, що втратили надію мати дітей. 

Відчути радість материнства чи батьківства – безцінний дар. Але є люди, яким природа послала суворе випробовування, позбавивши можливості бути батьками. На щастя, сучасні досягнення в медицині допомагають вирішити цю проблему. 

Медицина допомагає не у 100 % випадків. Що робити, якщо Вам не пощастило після медикаментозного лікування? Відмовитися від щастя притиснути до себе маленьке тендітне тільце, рідніше і ближче від якого не буде нікого в цілому світі, чи боротися? 

Опускати руки не варто, адже можна обрати сурогатне материнство. Жінок, щедрих серцем, сприймаючих чужу біду, як свою, чимало. 

Зважитися стати сурогатною мамою непросто. Великий вплив тут має громадська думка. Недалекі ті часи, коли сурогатна мама сприймалася суспільством негативно. Це сприйняття базувалося на реальних і вигаданих розповідях про вирощування малюків на органи для багатих іноземців. 

Деякі жінки потрапляли в іншу біду – сторона просто відмовлялася від її послуг. А бувало й так, що сурогатна мама, отримавши винагороду, не хотіла віддавати дитину. 

Випадки бували різні. Але всіх їх поєднує одне – відсутність законності при укладанні договору або домовленість "під чесне слово" один одного. 

Працюючи з Центрами сурогатного материнства, які діють офіційно і мають свою професійну юридичну службу, потрапити в аналогічні ситуації неможливо. 

Законність дій 

Центр "Артеміда" діє на законних підставах, що базуються на положеннях Сімейного кодексу України. Цим документом ще в 2004 році сурогатне материнство було узаконено на території України. 

Стаття 123 кодексу "Походження дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій" регулює законність батьківських прав і відповідальність, як майбутніх батьків, так і тих, хто надає їм допомогу. 

У центрі "Артеміда" відбувається офіційне знайомство майбутніх батьків і кандидата в сурогатні мами. Вони підписують офіційний документ, що регулює права і обов'язки обох сторін. Договір засвідчується нотаріусом і набуває законної сили. 

Протягом усього періоду участі в програмі сурогатна мама має можливість (за згодою обох сторін) підтримувати з батьками звязок - телефоном, скайпом, тощо. 

У центрі учасники програми мають змогу отримати консультацію юриста. Юридична підтримка надається також стороннім учасникам програм, у разі відсутності кваліфікованого юриста у іншій медичній установі. 

Кого можна назвати сурогатною мамою? 

В Україні дозволене гестаційне сурогатне материнство - це означає що сурогатна мати не має генетичної спорідненості з дитиною, яку вона виношує, зачаття такої дитинки відбувається in vitro ("в пробірці"). Для зачаття викорстовується генетичний матеріал, взятий від біологічних батьків. 

Використовується генетичний матеріал, взятий від біологічних батьків.

"Цитата" Я мама двох діток. Мені дуже хотілося допомогти бездітним парам, але у мене було багато питань: як буде проходити програма, хто батьки і що вони за люди? Коли звернулася в центр "Артеміда", на всі питання мені дали відповіді, навіть більше. У мене з'явилася можливість поспілкуватися з батьками і тими жінками, у яких вже був досвід сурогатного материнства. Процедура по перенесенню ембріонів пройшла безболісно, все вийшло з першого разу. Дякую за підтримку моєму куратору Вікторії, – Марія, 34 роки

До цього виду допомоги вдаються в тих випадках, коли жінка не може виносити дитину, або існують проблеми зі здоров'ям. 

Хто може стати сурогатною мамою? 

До участі в програмі допускаються жінки репродуктивного віку (від 18 до 37 років), які без ускладнень виносили свою дитину і благополучно народили здорового малюка. Претенденти проходять ретельний медичний огляд і здають необхідні аналізи, які дозволяють підтвердити належний стан фізичного здоров'я.

"Цитата" Зараз я вже вдруге виношую дитину як сурогатна мати. Коли я вперше побачила щасливих батьків – я зрозуміла, що прийняла правильне рішення, тому вдруге довго роздумувати не стала. Народження дитини вони чекали 5 років, і я дуже рада, що змогла народити їм здорового і красивого малюка, – Євгенія, 28 років. 

Фахівці центру "Артеміда" приділяють особливу увагу психологічному стану претендентів в сурогатні мами. Від того, наскільки жінка розуміє, що виношує чужу дитину, залежить благополучний результат програми. 

Як забезпечується сурогатна мама? 

Жінки, які зважилися допомогти бездітним парам і взяли на себе обов'язок виносити для них дитину, отримують солідну фінансову винагороду, що складається з щомісячних виплат під час вагітності. Фінансування включає як суми на оплату харчування та житла, так і кошти на інші потреби сурогатної мами.

В Україні сума, яку отримає сурогатна мама за участь в програмі, становить 12 000 євро. 

"Цитата" Моя подруга не так давно була сурогатною матір'ю. Я підтримувала її весь час, і коли після пологів ми побачили наскільки щасливі і вдячні батьки, я і сама почала замислюватися над тим, щоб стати сурогатною мамою. Потрібно мати щедре серце, терпіння, а найголовніше моральну витримку, – Юлія, 26 років. 

В день перенесення ембріона сурогатна мама отримує 100 євро (якщо ембріон не прижився гроші залишаються у неї). Коли аналіз підтверджує вагітність – додатково виплачується 200 євро. Надалі виплати розподіляються за наступною схемою (можливе корегування варіантів):

  • 1 і 2 місяць – щомісяця 200 євро + 3000 грн на харчування + 3000 грн на оплату житла;
  • 3 місяць – 1400 євро + 2000 на харчування + 3000 грн на харчування + 3000 грн на оплату житла;
  • 4-6 місяці – щомісяця 200 євро + 3000 грн на харчування + 3000 грн на оплату житла;
  • 7 місяць – 200 євро + 3000 грн на харчування + 3000 грн на оплату житла; + 200/300 євро на няню (одна дитина / двійня);
  • 8 місяць – 200 євро + 3000 грн на харчування + 3000 грн на оплату житла;
  • 9 місяць – 200 євро + 4800 євро + 2000 євро (якщо двійня) + 2000 грн. 

Супровід сурогатної мами 

Протягом всього періоду участі в програмі, сурогатну маму супроводжує координатор від "Артеміди", основні функції якого:

  • здобувати необхідні ліки, витратні матеріали, якщо є необхідність в проведенні додаткових процедур;
  • брати участь в планових відвідинах лікаря;
  • тримати зв'язок з біологічними батьками. 

Після 9 місяців 

Після народження дитини генетичні батьки оформлюються як юридичні батьки. Центр сурогатного материнства "Артеміда" може взяти на себе всі турботи по підготовці необхідних документів в органах РАГС. 

Зв'язок з центром 

Центр "Артеміда" знаходиться:

м. Київ, вул. Кудрявська, 23А;

телефони +38 (098) 224 47 88, +38 (093) 036 73 16,

+38 (050) 024 14 21;
http://artemida.ua/ 

На сайті центру, можна як задати питання в електронному вигляді, так і замовити дзвінок. Консультанти "Артеміди" обов'язково зв'яжуться і нададуть професійну консультацію.

На сайті, в розділі "Сурогатне материнство" розміщена анкета для участі в програмі сурогатного материнства.

Сьогодні багато безплідних сімейних пар покладають надію на сурогатне материнство. Адже для них це єдиний спосіб наповнити свою оселю щасливим сміхом малюка, почути його радісний лепет і, таке довгоочікуване, "мама".

 

Наступна публікація