Чому зв’язок вкрай важливий, якщо ви виїхали за кордон: відповідь фахівця

Дата публікації
Перегляди
10к
Час на прочитання
2 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Чому зв’язок вкрай важливий, якщо ви виїхали за кордон: відповідь фахівця

Бути на зв’язку – це не просто про теревені в разі, коли ви далеко від рідних людей, важливо постійно мати інформацію одне про одного. 

Зв’язок – це п’ятий маркер безпеки для переселенців у рамках спільної комунікаційної кампанії з Європейським Союзом та Міжнародною організацією з міграції. Він вкрай важливий. 

38-річний Андрій знайшов спосіб перевезти маму до іншої країни і влаштувати її там. Жінка у безпеці, а сам чоловік боронить Україну від окупантів, підтримуючи із нею зв’язок. Дуже важливо правильно вибудувати комунікацію зі своїми близькими, які виїхали за кордон, розповідає спеціалістка програми допомоги і захисту вразливим мігрантам у представництві Міжнародної організації з міграції в Україні Ірина Мидловець.

Мати Андрія вже у поважному віці. Жінка погано пересувається і має хворобу серця. Залишатися у країні, в якій іде війна, для неї небезпечно, тому що серце жінки може не витримати стресів, тож чоловік вирішив вивезти її закордон.

«Я не можу її супроводжувати до кордону, тому вирішив якось цю ситуацію вирішити, зателефонувавши на гарячу лінію, де мені дали поради. По-перше, щоб у мами завжди були документи. По-друге, щоб у неї телефон був заряджений. По-третє, щоб вона постійно була на зв’язку», - сказав чоловік.

Ірина Мидловець радить регулярно підтримувати з цією людиною зв’язок, відправляти їй номери машини, маршрут пересування, а також куди ви їдете і з ким.

Домовтеся з близькими про конкретний час зідзвону. Особливо важливо правильно спланувати зв’язок з близькими, котрі вже влаштувалися на роботу на чужині і перебувають там у постійному русі. Якщо з вашими близькими станеться лихо і вони потраплять в халепу з шахраями, ті неодмінно робитимуть усе, щоб ви про це не дізналися. Будьте пильними, навіть якщо рідні постійно на зв’язку!

«Дають телефонувати, тому що експлуататорам не потрібно, щоб вас хтось починав шукати, інакше можуть знайти їх, можуть притягнути їх до відповідальності, і найголовніше – вони позбавлять себе робочої сили, яка приносила їм кошти», - додала спеціалістка програми допомоги і захисту вразливим мігрантам у представництві Міжнародної організації з міграції в Україні.

То ж вигадайте кодову фразу. Наприклад, у вас немає собаки, у вас є кіт, і ви говорите – якщо я тебе колись запитаю, як там мій собака, отже, я в небезпеці.

Після такої кодової фрази звертайте до міграційної поліції в Україні. Якщо ж у вас виникають запитання перед переїздом або вже на місці – телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 527.

#StandWithUkraine, #stoptrafficking #527передусім

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
#StandWithUkraine
Наступна публікація