Чорна п'ятниця здорової людини. Супрун порадила, як встояти перед необдуманими покупками

Чорна п'ятниця здорової людини. Супрун порадила, як встояти перед необдуманими покупками

Фото: pixabay.com

Чорна п'ятниця цього року буде 29 листопада. 

Колишня міністрерка охорони здоров'я Уляна Супрун у своєму Facebook дала кілька порад, як максимально ефективно та без шкоди для здоров’я та гаманця провести Чорну п'ятницю, яка цього року буде 29 листопада. 

За словами Супрун, шопінг у Чорну п’ятницю – це суцільний стрес, бо полювання за знижками і вподобаними речами змушує почуватися нервово, знічено чи розгублено. Стрес також відчувають ті, хто не може взяти участь у розпродажу.

Крім психологічних, є й фізичні загрози таких масових розпродаж. У натовпі можна впасти і травмуватися, "на нервах" може підвищитися тиск, а під час великого скупчення людей збільшується ризик підхопити бактерію, вірус чи інфекцію. Супрун також застерігає від крадіжок у магазинах і заторах на дорогах, адже в п’ятницю всі попрямують до торговельних центрів.

Ексміністерка радить зосередитися на онлайн-шопінгу тим, хто таки вирішив взяти участь у розпродажу. За її словами, онлайн-шопінг є менш шкідливим для довкілля, аніж офлайн.

"Під час онлайн-шопінгу ви маєте більше часу подумати над вибором, порівняти варіанти не в гучному натовпі інших покупців, не торкаєтесь потенційно брудних речей - словом автоматично відпадають майже всі ризики для здоров’я. Утім, тут більший ризик наробити необдуманих покупок та піддатися на вплив маркетологів, адже в діджиталі магазини знають про нас доволі багато", - застерігає Супрун.

Колишня очільниця МОЗ дає кілька порад, як втриматися від необдуманих покупок і не перетворити шопінг на суцільний стрес

  • Заздалегідь обдумайте список потенційних покупок. Слід заздалегідь переглянути в магазині наявні пропозиції та анонси магазинів щодо знижок, аби в день акції не гаяти час на блукання торговельними центрами
  • Якщо плануєте купувати одяг, то перегляньте свій гардероб. Ексміністерка радить речі, які у хорошому стані, передати у благодійні організації або продати. Крім того, сукні чи пальто можна дати друге життя.
  • Купуйте речі, вироблені в Україні. Це допоможе підтримати платників податків, сприятиме нашому економічному розвитку.
  • Ви можете купувати не речі, а досвід. Супрун радить купувати подорожі, навчальні курси, книжки, квитки на концерти тощо. На відміну від суто матеріальних речей, ці нематеріальні речі роблять щасливими тривалий час
  • Будьте чемними та не створюйте проблем іншим. Нехай шопінг буде приємним для всіх.

"Чорна п’ятниця - хороша нагода придбати щось, про що ви давно мріяли, але не доходили руки або завжди було шкода грошей. Це також можливість купити речі не по сезону, а відтак, ще дешевше, чи підготуватися до новорічних свят та придбати подарунки, не витративши при цьому всі гроші світу", - пише Супрун.

Як повідомлялося, цього року Всесвітній день шалених знижок відбудеться 29 листопада і більшість українців будуть купляти різні товари. У магазини підуть майже 80% жінок та 60% чоловіків. І жінки, і чоловіки планують перш за все купувати одяг та взуття. Жінки готові витратити в цей день на шопінг в середньому 2,5 тисячі гривень, тоді як чоловіки - понад 4 тисячі. 

Понад половина українців планує закупи на Чорну п'ятницю

Понад половина українців планує закупи на Чорну п'ятницю

Повʼязані теми:

Наступна публікація