"Чорні" рієлтори ошукують українців: за якими схемами діють шахраї та як не потрапити на їхній гачок

"Чорні" рієлтори ошукують українців: за якими схемами діють шахраї та як не потрапити на їхній гачок

Фото: torange.biz

Жертвами аферистів нерідко стають залежні від алкоголю люди.

Банда "чорних" рієлторів ошукує жителів Ужгорода. Одразу чотири родини розповіли ТСН, що їх без житла залишив той самий агент з нерухомості. Загалом в Україні поліція розслідує сотні справ із привласнення чужого майна.

За якими схемами діють аферисти, зокрема в Ужгороді, і що потрібно врахувати, аби самим не стати їхньою жертвою, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Одразу чотири родини розповіли, що їх залишила без житла одна і та ж банда "чорних" рієлторів. 

Віктор Драч розповідає, що трикімнатна квартира за документами була у власності його доньки. Дівчина навчається у Чехії, сам він постійно на заробітках. Тож у квартирі оселився брат. Останні роки життя він зловживав алкоголем. У 2016 році він помер, але його друзі по чарці не захотіли йти із квартири.

"Я прийшов до квартири, а тут п’янка... Люди викликали поліцію. Вигнали. Я закрив квартиру на замок", - говорить він. 

Один із учасників застілля ошелешив Віктора новиною. Мовляв, він новий власник цього житла. Чоловік і досі не розуміє, як це сталося. Адже документи на право власності лежали у нього в сейфі. Без них законно провести угоду було неможливо. Нині квартира під арештом. 

Олена Старих каже, що також стала жертвою шахраїв. У неї відібрали пів квартири. У 2017 році не стало її мами і тут оселився брат. Розповідає, що поки працювала за кордоном, його споювали незнайомці. 

"Виявилося, що пів квартири продано. Я написала наяву до поліції і за кілька днів мого брата викрали", - говорить вона.

Через кілька днів брата знайшли побитим і без документів. А Олена дізналась, що пів квартири придбав рієлтор Роман Труш. І знову-таки - без оригіналів документів. 

Ужгородці звинувачують рієлтора у незаконному продажі їхнього житла

Ужгородці звинувачують рієлтора у незаконному продажі їхнього житла

Без трикімнатної квартири в Ужгороді залишилась і Людмила Мацюпа. 

"Скористалися слабкістю мого чоловіка - його споювали", - говорить жінка.

Ще шість років тому вона з двома дітьми переїхала до Києва і відкрила своє ательє. Її чоловік Едуард залишився в Ужгороді, бо лікування від алкозалежності не дало результату. Згодом він помер. Людмила стала оформлювати спадщину. Однак виявилося, що за два роки до смерті чоловіка квартиру продали.

"Усі заяви і підписи не належать моєму чоловіку. Вони абсолютно різняться", - говорить Людмила.

Справи всіх героїв сюжету слідчі поліції об'єднали в одну - розслідують шахрайство і підробку документів.

"Ми почали вивчати цю схему. Виявилося, що є група рієлторів, які займаються за однією схемою - знаходять одиноких, асоціальних людей і змушують позбавлятися від свого майна", - говорить Антон Бойко, адвокат потерпілої Людмили Мацюпи.

Рієлтор Роман Труш кидає слухавку щойно журналісти запитують про цю справу. Водночас нотаріус, яка здійснювала угоду, свою провину заперечує. 

"До мене прийшли, підписали і все", - говорить нотаріус Галина Кузьо.

Міністерство юстиції за останні роки анулювало близько 20 свідоцтв нотаріусів, які зловживали своїми повноваженнями. Схем безліч. Іноді рієлтор вступає у змову з нотаріусом і підробляє документи. Деколи самотню людину викрадають і змушують підписати документи.

Щоби не залишитись без житла, потрібно пам'ятати головне правило.  

"Якщо ви маєте документ на квартиру, знайдіть його і віднесіть до державного реєстру. Нотаріус чи реєстратор внесе в базу і тоді у шахраїв немає можливості підробити ці документи", - говорить Ольга Оніщук, заступниця міністра юстиції України.

Ціна послуги - 190 гривень. І саме вона допоможе відстояти у суді своє право на житло.

Повʼязані теми:

Наступна публікація