Чорний, білий і зелений: ТСН залучила китайців для визначення найкращого чаю для українців

Чорний, білий і зелений: ТСН залучила китайців для визначення найкращого чаю для українців

Фото: pixabay.com

Допомагали визначитися студенти-любителі та професійні дегустатори.

Напередодні Міжнародного дня чаю варто пригадати, що в середньому на рік виробляють   6 мільйонів тонн цього продукту, тобто на кожного землянина припадає приблизно 10 пачок. Відомо понад тисячу сортів та методів приготування цього напою, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За звання першовідкривача чаю з китайцями можуть змагатися індуси і тибетці, японці та корейці – вони теж давно смакують чай. Але сучасна назва чаю до нас прийшла саме і Китаю. Студенти з Китаю, двоє з яких виросли в чайному регіоні, стали на прохання журналістів "сліпими" дегустаторами. У чайниках заварили два сорти дорогого листкового зеленого і один пакетований, дорогий чорний, а в останній поклали не чай, а якесь сміття.

Світ чаю: відомо понад тисячу сортів та методів приготування цього напою

Світ чаю: відомо понад тисячу сортів та методів приготування цього напою

Із першого ковтка пакетований їм не смакує, але вроджена східна мудрість стримує   від справжніх оцінок: "Чай завжди хороший". Дорогий зелений усім припав до смаку. "Для мене другий чай – найсмачніший, він нагадує мені смак дитинства. Мій дід, коли я його навідував, завжди мені готував саме такий", - розповів студент. Із чорним те сааме: китайці одразу вгадують смачне. "У Китаї мій дядько часто брав мене на чайні церемонії, і цей нагадує мені саме той, який ми пили разом. Поважні і багаті люди часто п’ють такий чай", - каже дегустатор. Китайська молодь каже, що в них мода на чай минає, і вони його п’ють уже максимум раз у рік. Але смак до цього напою в них закладено на генетичному рівні.

Максим Липко, на відміну од китайських студентів, професійний дегустатор. Він каже, що в Україні лідер – чорний чай, а от найдорожчий – білий, він коштує 700 гривень за сто грамів, але його можна заварювати зо сім разів. Білий і зелений чаї зможуть  навіть замінити каву. "Можуть дати довгий ефект бадьорості, спрацьовують краще за каву і точно без удару по серцю та судинній системі. Зелений чай заварюється у воді 79 градусів, чорний чай 95 градусів, трав’яний настоюють десять хвилин", - каже він.

Масово споживати чай на наших теренах почали не так давно, бо колись віддавали перевагу травам. Ними не лише грілися чи спрагу вгамовували – травниця пані Ольга каже, що її трав’яні чаї – магічні. Трави вона збирає на полонинах, сама їх сушить і  вірить, що вони є найкращими ліками. Цілющі дії, мовляв, перевірені роками, бо її мама теж була знахаркою.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація