Долю Криму вирішили за півтора дні – Чубаров

Долю Криму вирішили за півтора дні – Чубаров

Фото: УНІАН

На думку політика, у лютому 2014 року можна було зупинити захоплення Криму проросійськими силами.

26 лютого 2014 року кримськотатарська спільнота провела мітинг під стінами Верховної ради АРК, до останнього сподіваючись на конструктивний діалог та гарантування безпеки для населення.

Про це інформує "Апостроф". 

Свідчення з матеріалів слідства над Ахтемом Чийгозом наштовхнули Чубарова на думку, що "все від самого початку в Криму готувалося з опорою на місцевих правоохоронців. Тому що такий наказ не могли дати з Києва – найімовірніше, він пройшов по Головному управлінню МВС України в Криму".
 
 
На його переконання, за вчасного реагування на обставини "від самого ранку 27 лютого, коли надійшла інформація про захоплення невідомими особами будівель Верховної ради Криму й Ради міністрів, і до 28 лютого, десь до обіду, коли почалося пряме десантування російських військ із Росії", можна було запобігти кримській окупації.
 
До участі в операції залучили військових Чорноморського флоту Росії, бази якого розташовувалися в Севастополі, під Сімферополем, Євпаторією та Саками. Але Чубаров не впевнений, що захоплення Криму було сплановане заздалегідь: "Мені здається, що все-таки Росія мала різні сценарії".

На думку Чубарова, "планом А" російських військовослужбовців на території України була дестабілізація ситуації у східних та південних областях.

"Одна команда захопила адмінбудівлі – немає опору, українські війська не втручаються, правоохоронці мовчать, світ шокований, але мовчить. Далі – захоплення літаків, потім – перекидання військ десантними кораблями, оточення українських військових гарнізонів, перекриття перешийка з материковою Україною... Путін у якийсь момент для себе зробив висновок, що йому це дозволяють", – вважає Чубаров.

"Звідси вже почалася війна на сході України. Тому що далі в нього вже, я думаю, остаточно з'їхав дах, і він реально планував узяти цю величезну смугу, починаючи від Харкова, і по всьому півдню до Одеси – і так би він зімкнувся з Тирасполем. Я впевнений, що він так і хотів", – зазначив голова Меджлісу.

Нагадаємо, що під час вшанування пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав Путіна "маніакальним послідовником Сталіна".

Повʼязані теми:

Наступна публікація