Ціна життя: в Україні відкрили перший онлайн-ресторан пам’яті зі "стравами" часів Голодомору

Дата публікації
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Ціна життя: в Україні відкрили перший онлайн-ресторан пам’яті зі "стравами" часів Голодомору

Фото: Facebook

Напередодні дня пам'яті жертв Голодомору українська молодь створила онлайн-ресторан "Непораховані від 1932" ("Uncounted since 1932").

Студенти Української академії лідерства приготували та розмістили на сайті страви, якими харчувалися українці у голодні роки: затеруха з кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи тощо.

Повне меню викладено на сайті проєкту.

Цьогоріч партнерами ресторану Української академії лідерства стали Ukraїner та Музей Голодомору. Вони надали консультації та відео з проєкта "Голодомор: мозаїка історії", створені за підтримки Українського культурного фонду.

Ціна кожної страви — врятовані людські життя. Частину рецептів підлітки відтворили за спогадами власних дідусів та бабусь, яким вдалося вижити.

Фото: Facebook

В меню ресторану:

Трав’яники (випечений хлібець з натертої трави, замішаний на гарячій воді з додаванням насіння льону)

Ціна цієї страви — можливість жити українцям, яким пощастило витримати голодну зиму. Навесні було легше, бо сходили бур’яни: щавель, лобода, конюшина.

Палянички (випечені дрібно подрібнені картоплинні відходи з залишками зернят, замішані на гарячій воді)

Ціна цієї страви — життя тисяч людей, яким дивом вдалося приберегти жменю зерна. Часто його виколупували просто з нір гризунів, бо за кілька колосків з поля могли розстріляти.

Затеруха (запечене тісто з борошна, кори берези та води)

Ціна цієї страви  — надія на життя сотень тисяч родин у 1932-33 роках. Адже саме кора дерев у холодні пори року була чи не єдиним шансом врятуватися.

Онлайн-ресторан став продовженням проєкту "Uncounted since 1932", який створила Українська академія лідерства у партнерстві з агенцією "Gres Todorchuk PR" 2017 року. Останні три роки студенти організовували вуличні поп-ап ресторани зі стравами часів Голодомору і пригощали всіх охочих у семи містах країни, а також в Ізраїлі та Бельгії. Акцію у Брюсселі весною 2018 року було відзначено трьома нагородами Effie Awards як за одну із найуспішніших комунікаційних кампаній в Україні. Цього року через пандемічні обмеження унікальний формат ресторану перевели в онлайн-формат.

Станом на 2020 рік більшість країн не визнали Голодомор геноцидом українців. Саме слово Голодомор залишається невідомим, адже його немає в словниках, а отже, поширення та розуміння інформації про цей злочин радянської влади залишається ускладненим. Проєкт закликає українців підписати петицію, яка допоможе внести поняття Голодомор у англомовні словники.

Нагадуємо, що в колекцію Музею Голодомору передали зошит про злочини радянської влади, який довго зберігали в архівах КДБ.  

Наступна публікація