Цинк у пісочницях і арсен у водоймах: екологи приголомшили станом п’яти великих міст України

Цинк у пісочницях і арсен у водоймах: екологи приголомшили станом п’яти великих міст України

Фото: УНІАН

Життя в промислових центрах небезпечне для людей.

Українські та чеські екологи спільно дослідили п’ять промислових міст і поділилися висновками про те, як викиди підприємств впливають на довкілля. Про результати дослідження йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У 8-річної Соні хворе серце, і в тому, що дівчинка народилася з цією вадою, її мама звинувачує екологію. Запоріжжя – промислове місто, тож підприємств, які викидають шкідливі речовини в повітря, забагато. "Це доказовий факт, медичний, науковий, що хвороби серця, хвороби дихальних шляхів – пов'язані з певними хімічними сполуками. На жаль, в нашому місті, коли досліджували, 20 взяли потужних промислових підприємств, ці сполуки є викидами цих заводів", - каже мешканка Запоріжжя Олеся Крамаренко. Задля дитини жінка вирішила переїхати в інший район, де немає заводів, і тепер зізнається, що навіть дихати стало легше. "Дихати було неможливо. Це можна дійсно перевірити на підвіконні. Я тепер протираю пил максимум в три-чотири дні. Раніше це було щодня. Це були сірі руки, сіре підвіконня", - каже жінка.

Свинець, цинк та діоксини: екологи дослідили, як викиди підприємств впливають на довкілля

Свинець, цинк та діоксини: екологи дослідили, як викиди підприємств впливають на довкілля

Таких, як Олеся, у місті тисячі. Голова обласної організації "Всеукраїнської екологічної ліги" Ірина Пірогова каже, що ледь не кожен житель Запоріжжя має серцево-судинні захворювання або проблеми дихальних шляхів: "Майже кожен житель Запоріжжя після 49 років має проблеми з органами дихання. Як близько від 49 років до онкологічного захворювання або до смертельного якогось ураження легенів, сам Господь Бог тільки знає". Ірина спільно з колегами з інших українських міст та з екпертами Празького хіміко-технологічного інституту вирішили з'ясувати, скільки ж важких металів продукують українські підприємства.

Дослідження проводили в п’яти промислових містах України – Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Кривому Розі та Маріуполі. На проби експерти брали пісок із дитячих майданчиків, відклади, які осідають на дні водойм та навіть яйця домашніх курей. В усіх містах підсумкова картина жахає. У річкових осадах фахівці виявили вміст важких металів – цинку та кадмію. А ще арсен, який навіть у невеликих дозах може викликати рак. У яйцях домашніх курей велика концентрація діоксинів – це означає, що й інші продукти, вирощені в цих містах, небезпечні для здоров'я. А на дитячих майданчиках повно свинцю та цинку, якими дихає малеча. "Потрапивши в організм людини, діоксини можуть відкладатися в жирових клітинах. Діоксини мають канцерогенний ефект, вони призводять до патологічних змін шкіри, до ушкодження нервової та ендокринної систем і порушення репродуктивних функцій", - пояснила співавтор дослідження, експерт відділу токсичних речовин і відходів ГО "Арніка" Йітка Стракова.

Олена Онуфрієва живе в Дніпрі, про погану екологію знає не з чуток, тож боїться дитину навіть просто виводити на вулицю. "Звичайно, біжить до пісочниці. Дуже мало відпускаємо. Звісно, страшно. Тому що у нас немає чистого піску, чистого місця", - каже вона. Чеські експерти додають, що для того, аби люди могли вільно відпочивати, промислові підприємства потрібно переобладнати. В Україні поки що таких екологічно свідомих заводів одиниці. У Чехії підприємства вже давно використовують спеціальні фільтри і технології, які зменшують кількість шкідливих викидів у повітря.

Кореспондент ТСН Інна Власова

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація