Цього тижня температура в Україні зрівняється з кліматом Китаю і В’єтнаму: як рятуватись

Цього тижня температура в Україні зрівняється з кліматом Китаю і В’єтнаму: як рятуватись

Фото: pixabay.com

Експерти розповіли, що відбувається з кліматом і як боротися зі спекою.

Сауна в масштабах країни. Цей тиждень  буде вологим, а ще спекотним. Температура до тридцяти трьох у тіні і короткочасні дощі з подальшим екстремальним випаровуванням. Це в Україну прийшли справжні тропіки, йдеться в ТСН.12.00.

Цього тижня українці зможуть побувати у Китаї, В’єтнамі і Лаосі, до того ж не виїжджаючи за межі держави. Комбінація температури повітря і вологості буде така сама, як на батьківщині всіх ліан, фікусів і пальм – у справжніх субтропіках.

Другий душ для мешканців тропічних теплиць столичного ботсаду за добу. Вода випаровується з листя азалій Мавки і Попелюшки за лічені хвилини. Усе через спеку.

«Температура 35 градусів – це для азалій, для камелій надто висока температура», - кажуть флористи.

Навіть тропічні рослини українського клімату не витримують, скаржиться завідувач Людмила Буюн.

В Україну прийшли справжні тропіки - до 33 у тіні і короткочасні дощі

В Україну прийшли справжні тропіки - до 33 у тіні і короткочасні дощі

«Це теж можна відчути, що вони перегріті. Завдяки вмиканню кондиціонеру намагаємось регулювати», - каже жінка.  

Літо буде спекотним і багатим на катаклізми, прогнозують кліматологи. Температура на планеті постійно зростає, а разом із нею збільшується ризик буревіїв і ураганів. Погода в Україні з помірної перетворюється на різку і примхливу.

«Кожного року, кожний наступний б’є якісь температурні рекорди і це призводить до збільшення випаровування в річках, зменшення водності», - каже експерт.  

Як це, коли одночасно волого і спекотно, співачка Юлія Войс відчула на собі. Торік вона була з концертами в Азії. Каже, звикнути до субтропічного клімату було важко, але свої переваги у ньому є.

«Я приїхала з Китаю на п'ять кілограмів менша, ніж є. Мене питали, чи не захворіла? - Ні, я просто багато пітніла», - жартує співачка.

Найгірше вологу спеку переносять старі і молоді.

«Дітки схильні сильно швидко перегріватися, тому у них раптово може з'являтися температура, раптово може початися блювота. Літні люди десь так само переносять, у них буде більше виражена слабкість, більше виражена пітливість, вони будуть швидко втомлюватися», - каже лікар.

Аби сонце не напекло голову, Тетяна радить триматися у тіні з десятої ранку до п’ятої вечора. Одягатись лише у натуральне, не забувати про капелюшки. Пити завжди й усюди. А от їсти не все, а лише легкі салати й фрукти, потроху, але шість разів на день.

Раптова непритомність - один з найпоширеніших симптомів перегріву, разом з ознобом і головним болем. Перша допомога - холодний компрес або душ.

На Одеських пляжах уже відпочивальнику ніде впасти. Але найтемніша засмага - в одягнених. Колір шкіри продавчинь "пахлави медової" конкурує хіба що з забарвленням самого продукту. На запитання, як вони рятуються від спеки, відповідають коротко.

«Шапка, окуляри і море», - каже жінка.

Плюс тридцять три і короткі зливи - така погода триматиметься в Україні до кінця тижня. Спека спаде тільки на вихідних.

Повʼязані теми:

Наступна публікація