ЦРУ з'ясувало, що за атакою вірусу "Petya" в Україні стоять військові РФ - The Washington Post

ЦРУ з'ясувало, що за атакою вірусу "Petya" в Україні стоять військові РФ - The Washington Post

Фото: Reuters

Україна була важливою мішенню для кібератак РФ.

Центральне розвідувальне управління США заявляє, що російські військові хакери здійснилили кібератаку проти України минулого року, намагаючись підірвати фінансову систему держави на тлі війни з проросійськими бойовиками.

Про це пише видання The Washington Post. Атака в червні 2017 року вірусу-здирника, який отримав назву "NotPetya", знищила дані з комп'ютерів банків, енергетичних компаній, високопоставлених держслужбовців та аеропорту.

Згідно із засекреченими доповідями, отриманими від джерел в ЦРУ, у американській розвідці з високою долею ймовірності впевнені, що вірус "NotPetya" був створений військовою розвідкою Головного розвідуправління Росії. У ЦРУ відмовилися коментувати дану інформацію.

Так, Україна була важливою мішенню для кібератак РФ, що співпали з анексією Росією Криму і агресивними діями в інших місцях. Вірус також зачепив комп'ютерні системи в Данії, Індії та Сполучених Штатах, але більше половини його жертв були в Україні.

Метою хакерської атаки був "підрив фінансової системи України", коментує засновник фірми з кібербезпеки Rendition Infosec Джейк Вільямс.

Масштабні хакерські атаки чекають Україну 2018-го

Масштабні хакерські атаки чекають Україну 2018-го

"Протягом багатьох днів люди класифікували NotPetya як реального вимагача. Знадобилося кілька днів, щоб люди зрозуміли, що він робить", - сказав засновник компанії з кібербезпеки Comae Technologies Метт Суйче.

Ці атаки відображають зростаючу агресію Росії в кіберпросторі як частину "гібридної війни", яка поєднується з традиційними військовими засобами за допомогою кібер-інструментів для досягнення своєї мети регіонального домінування.

"Це зразок більш сміливих і агресивних дій", - сказав колишній глава британського агентства розвідки ЦПС Роберт Ханніган.

Нагадаємо, раніше в СБУ повідомляли, що останні хакерські атаки на урядові та інфраструктурні інформаційні системи мають російське походження.

Повʼязані теми:

Наступна публікація