Дієтологи вважають, що стевія не завдає сильної шкоди, на відміну від інших цукрозамінників, але вживати її теж радять обережно.
Усе більше людей використовують різні солодкі добавки замість цукру. Бо в них нібито менше калорій і вони не впливають на рівень цукру у крові. Однак дієтологи до цукрозамінників ставляться з насторогою і радять вживати їх в обмежених дозах.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
Людям з виявленим діабетом потрібно постійно контролювати свій раціон, однак уникати солодощів важко, тому починають віддавати перевагу цукрозамінникам. Як-от Андрій. Він вважає, що цукрозамінники не впливають на рівень цукру в крові, тому він їх постійно вживає.
"Я, як мікробіолог, знаю, що це не надто корисна звичка. Знаєте, сила є, воля є, а сили волі немає", — сказав він.
Через низьку калорійність, ці добавки стають популярними і серед прибічників здорового харчування. У кав'ярнях, до прикладу, замість цукру часто пропонують сироп топінамбура.
"Ми помітили, що набагато частіше люди вибирають сироп топінамбура або взагалі відмовляються від цукру, аніж просто кладуть чи хоча б у меншій кількості", — каже співвласниця однієї з кав'ярень Катерина Євсікова. Чи відрізняються цукрозамінники на смак, вирішила перевірити кореспондентка ТСН. Лише кілька перехожих змогли відрізнити каву із цукрозамінником — вона виявилася занадто солодкою.
Технологиня з підприємства з виготовлення цукрозамінників Наталія Кондратюк розповіла про один із них — стевію. Речовина ця вуглеводного походження, в організмі не засвоюється, і калорій не дає. До того ж, смачна. Нині зі стевії виготовляють не лише цукрозамінники, а й сиропи, кекси та напої.
"Не мають протипоказань в жодному випадку. І можна їх споживати і під час дієтотерапії, і під час спортивного харчування. І за переходу на інші види дієтичного харчування. Ну, і звичайне харчування для зниження ризику діабету 2-го типу, ожиріння і надмірної ваги", — пояснила технологиня.
Однак дієтологи до будь-яких цукрозамінників ставляться насторожено. Більшість із них, кажуть, негативно впливають на функцію печінки або підвищують рівень глюкози. Стевія не завдає такої шкоди, але вживати її теж радять обережно.
"Вона — (стевія. — Ред.) показана більше людям, у яких є питання з вуглеводним обміном, наприклад, такий діагноз, як інсулінорезистентність або цукровий діабет 2-го типу. Справа в тому, що здоровій людині не рекомендується стевія, оскільки вона знижує рівень глюкози в крові, що не особливо добре здоровим людям. Таким чином вони ще більше будуть провокувати тягу до солодкого, якщо вона є", — сказала лікарка-дієтологиня Каріна Дейнеко.
Дієтологиня радить: від цукру та його замінників краще відмовитися повністю. А якщо вже без солодкого не обійтися, вибір краще зупинити на натуральних продуктах — фруктах, ягодах чи медові.