ЦВК повідомила про нестачу людей у дільничних комісіях: як можуть вирішити проблему

ЦВК повідомила про нестачу людей у дільничних комісіях: як можуть вирішити проблему

Фото: УНІАН

Неукомплектовані дільниці у восьми областях і столиці.

У понеділок, 15 квітня, Центральна виборча комісія озвучила велику недостачу членів дільничних виборчих комісій. Неукомплектовані дільниці у восьми областях та місті Києві, йдеться у випуску ТСН.19:30.

"Не вистачало 810 членів дільничних виборчих комісій. За вчора половину ми знайшли, 400. З цими поданнями ми утворили 24 дільничні виборчі комісії. Зараз нам не вистачає ще приблизно 150 осіб", - розказує голова окружної виборчої комісії Наталія Конопацька. Їй підпорядковані всі виборчі дільниці в Кропивницькому.

Людей запрошують зі штабів кандидатів, які не вийшли в другий тур, але охочих працювати майже немає. Причин кілька, але головною залишається питання грошей, бо за другий тур платять лише 250 гривень.

ЦВК заявила про величезну недостачу членів дільничних виборчих комісій

ЦВК заявила про величезну недостачу членів дільничних виборчих комісій

У Херсоні членів дільничних комісій шукають через телебачення, радіо і соціальні мережі. Дефіцит кадрів на трьох із п’яти окружних виборчих комісій. "Велика дільниця має складатися з 16 осіб. Фактично є сім осіб від одного кандидата, дві - від другого кандидата. Треба додати ще сім осіб, аби дільниця була у повному складі, аби дільниця могла зібратись, проголосувати і розпочати підготовку до другого туру голосування. Інакше це - зрив виборів і кримінальна відповідальність для членів окружних виборчих комісі", - пояснює член ОВК ТВО 183 Владислав Гладкий.

У ЦВК надрукували статистику, у яких областях є проблеми. Наразі недоукомплектованими залишаються 33 округи із 200. У громадській мережі "Опора" розповідають, від якого з кандидатів не доходять до дільниць люди. "Найбільше не використовує Петро Порошенко. Ми бачимо в регіонах, що, залежно від розміру виборчої дільниці, подаються або два, або три особи до складу дільничних комісій, тобто не використовується вся квота", - каже аналітик ГО "Опора" Олександр Клюжев.  

В "Опорі" кажуть, що у Кіровоградській області кандидат Зеленський не подав 15-20% відсотків членів дільничних виборчих комісій, а кандидат Порошенко – приблизно 80%.

Члени ДВК  відіграють ключову роль в організації голосування. По-перше, вони готують дільниці до відкриття. По-друге, працюють на дільниці. І, по-третє, рахують результати. Саме тому без них вибори не відбудуться.

Якщо кандидати не нададуть своїх людей, виборча комісія може включити адмінресурс і залучити до ДВК бюджетників. Наразі це найімовірніший варіант, кажуть у комітеті виборців. "Це будуть люди, які традиційно працювали, насамперед міські вчителі, сільські лікарі. Вони вже мають досвід роботи в комісіях. Очевидно, що їх вдасться долучити, щоб вони за невеликі відшкодування могли виконувати свою роботу", - розказує голова Комітету виборців України Олександр Кошель.

До вирішення проблеми долучились і штаби кандидатів. У Зеленського цю ситуацію назвали спробою зірвати вибори і закликали людей записуватися до ДВК добровільно. У Порошенка ситуацію пояснюють низькою зарплатою членів ДВК і закликають конкурента вирішувати проблему разом.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація