ДБР відкрило справу щодо причетності колишнього керівництва держави до вивезення судді Чауса

ДБР відкрило справу щодо причетності колишнього керівництва держави до вивезення судді Чауса

Фото: УНІАН

Підставою для відкриття провадження стали публікації у ЗМІ.

Державне бюро розслідування відкрило кримінальну справу щодо організації можливого незаконного вивезення групою осіб скандального судді Миколи Чауса через державний кордон України до Молдови.

Про це 19 липня повідомили у пресслужбі ДБР.

Зазначається, що провадження було зареєстроване на основі інформації, поширеної у ЗМІ. Згідно з нею до організації незаконного вивезення судді може бути причетне колишнє керівництво держави.

"Зареєстрували кримінальне провадження щодо організації можливого незаконного вивезення групою осіб судді через державний кордон України до Молдови. Підстава реєстрації кримінального провадження: інформація, поширена в ЗМІ. Важливо: за поширеною в ЗМІ інформацією, до організації незаконного вивезення судді може бути причетне колишнє керівництво держави", - зазначили в ДБР.

Справу кваліфікували за ч. 2. ст. 332 Кримінального кодексу України: незаконне переправлення осіб через державний кордон України у спосіб, небезпечний для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища; та за ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України - зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Нагадаємо, у серпні 2016 року Національне антикорупційне бюро України викрило суддю Дніпровського суду Миколу Чауса на хабарі в $ 150 тисяч. На місці передавання хабаря було вилучено навіть скляну банку, до якої він складав гроші. Однак самого Чауса тоді затримано не було, оскільки згідно з Конституцією він мав суддівський імунітет.

Згодом Чауса було оголошено до міжнародного розшуку. Наразі відомо, що він переховується у Молдові, де проти нього застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту за незаконний перетин молдовсько-українського кордону. Українська прокуратура чекає на екстрадицію горе-судді з Молдови, однак рішення про це має ухвалити президент Молдови

Чаус з'явився на судове засідання у Молдові

Чаус з'явився на судове засідання у Молдові

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Перезавантаження ДБР
Наступна публікація