Дебати навкулачки і спроби самоспалення: чим запам’ятались скликання ВР за часи незалежності

Дебати навкулачки і спроби самоспалення: чим запам’ятались скликання ВР за часи незалежності

Фото: УНІАН

Фото і відео з українського парламенту не раз прикрашали перші шпальти західних видань.

Засідання Верховної Ради УРСР нагадували добре зрежисовану виставу, де синхронно піднімають руки під час голосувань і самовіддано плескають виступам. Уже перше демократично обране скликання започатковує нові традиції, йдеться у спеціальному випуску ТСН. 

«Я голова Верховної Ради. Почали транслювати вперше в житті засідання Верховної Ради. Я вам скажу – витримати, це треба було мати мій характер, мою толерантність, моє терпіння. Що вони тільки на мене не говорили, хто хотів. І ображали, білі пов’язки в’язали собі на лоба «я голодую», і коли я приїжджав із візитом в область, люди приходили подивитись, що це там за Кравчук, як він все це терпить», - пригадує Леонід Кравчук.

 «В’ячеслав Чорновіл завжди вибирав місце, щоб він на краєчку сидів. Щоб йому можна було не пробиратися десь із середини лавки депутатської, а завжди швидко вискочити на трибуну», - додає Ярослав Кендзьор.

Сирени, яйця, мегафони, кілька голодувань, незліченні бійки та блокування президії, і одна спроба самоспалення. На професійному сленгу це називається «створити картинку».

2002 рік. Опозиція намагається завадити більшості розподілити парламентські комітети. Справа, здається, вже програна.

«Підходить Тимошенко до Суркіса, щось ніби до нього говорить, ядуче усміхаючись, а збоку вже підтягнулася партія "Батьківщина". Стоять, дивляться на купол вгору. А Юля стає своїм каблучком на туфельку з крокодилячої шкіри Суркіса і розвертається. Ну Суркіс звизгнув від болю і Юльку просто штовхнув. Вона ж провокаторка знатна, підставити себе, щоб спровокувати. І тут вся "Батьківщина" кинулася на Суркіса «ах ти ж б’єш жінку» і дійшло до бійки крутої. Голосування не відбулося», - розповідає Тарас Чорновіл

А «Рухівка» Лілія Григорович виходить до трибуни і поливає себе рідиною із пляшечки з-під шампуню. Парламент саме має голосувати за незадовільну оцінку уряду Ющенка, що дозволить відправити його у відставку.

 «Просто помолилася, просто написала маленьку записку. Я їхала з водієм Верховної Ради і просто попросила, що мені треба почистити якусь там плямку. Він налив мені у пляшечку з-під шампуня бензину. Я просто на стіл поставила. А Михайло Ратушний почув запах бензину і обернувся. А я все клацаю, а ця запалка не запалюється. І він мене вивів з залу», - пояснювала Григорович свої дії .

Ющенка таки відправлять у відставку. А от схожа мізансцена за 14 років таки відстрочить звільнення кабінету Арсенія Яценюка.

Обранець Олег Барна під час звіту прем’єр-міністра забирає букет, який від імені фракції мають подарувати на день народження депутату Томенку.

«А боковим зором бачу іде хтось, ще збоку ці квіти. Підійшов, вручив ці квіти, я думаю, ну зараз візьму ці квіти і покладу. Ага. Він спробував мене стягнути з трибуни, не виходить. Я встав як вкопаний. Тоді він вирішив мене підняти. Ну, думаю, добре, мої політичні опоненти мене піднімають на руках, вже добре. Я думав тільки над одним, в ці секунди, що ця фотократка облетить весь світ. І весь світ буде говорить про дикунів, аборигенів», - розповідає Яценюк.

Таємниці Верховної Ради: непарламентські методи піару

Таємниці Верховної Ради: непарламентські методи піару

Фото і відео з українського парламенту не раз прикрашали перші шпальти західних видань. Щоправда, не завжди у тому контексті, який замислювали автори шоу.

«Депутатам сказали: ви маєте прийти за годину до засідання, прямо перед парапетом на Грушевського буде стояти мікроавтобус, біля нього буде стояти Кілімнік. Там в автобусі стоятимуть чи то з гелієм, чи то з воднем балони, прямо на місці стоятимуть ті кульки, там будуть спеціалісти, які їх надуватимуть, вам їх вручатимуть і ви як депутати, яких не може ніхто зупиняти, маєте пронести їх не просто у ВР, а в зал», - розповідає Тарас Чорновіл.

І хоча самі депутати-регіонали не надто розуміють, який сенс у протестах проти НАТО, політтехнологи переконують – виборець це оцінить. За годину до засідання сесійна зала завішана кульками із написом НАТО – ні. Англійською цю фразу слід читати «НАТО, хай», тобто «НАТО, привіт!» Фото у західній пресі сприймають із подивом.

Окремий жанр - бійки, висмикування мікрофонів та чужих карток. Битися за свої переконання – не навкулачки. Після революції гідності бійки та блокування із театральними ефектами у парламенті втратили колишній розмах. Можливо, коли за кількасот кілометрів іде реальна війна, телевізійні бої остаточно помруть як жанр.

Кореспондентка Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація