Дефібрилятори у столичному метро: чи допоможе ініціатива врятувати не одне життя

Дефібрилятори у столичному метро: чи допоможе ініціатива врятувати не одне життя

Фото: Associated Press

Вони мають бути на 52 станціях метро.

Скупчення людей у метрополітені колосальне. Щомиті будь-якому пасажиру може знадобитись домедична допомога. Минулого року в столичні підземці з'явилися важливі для порятунку життя дефібрилятори.  Ці апарати можуть запустити серце і врятувати життя людини. Вони мають бути на 52 станціях метро.

Чому користуватися ними ніхто і не навчився, розповіли у Сніданку з 1+1.

Чоловікові на станції  метро "Палац спорту" стало зле у вагоні. Люди звернули увагу і намагались допомогти. Вивели його на "Льва Толстого", але вже  всі були безсилі. Це історія батька Євгенії, яка сталася у 2015 році. У чоловіка серце зупинилось саме на платформі станції метрополітену.  Лікарський висновок - ішемічна хвороба серця. Уже згодом Євгенія дізнається, що батька можна було врятувати, якби вчасно надали допомогу. 

Дефібрилятори таки мають з'явитись у метро, вирішила в 2019 році військова медичка Марія Назарова. Вона створила проєкт "Реаніметро" в рамках громадського бюджету Києва. "Потрібно, щоб дефібрилятор був на платформі, а працівники метро, чергові по станції, які постійно на платформі, могли надати першу допомогу, не залучаючи до цього поліцію або швидку", - каже вона.

Поки кияни голосували за проєкт, дефібрилятори для метро закупив Центр громадського здоров'я. Апарати поставили в кабінетах касирів і нікого не навчили ними користуватися, а тому користі з них немає.

Дефібрилятори в метро: чому в підземці досі не можуть надати домедичну допомогу

Дефібрилятори в метро: чому в підземці досі не можуть надати домедичну допомогу

Зрештою реалізацію громадського проєкту на закупівлю дефібріляторів теж провалили. "Метро свідомо саботувало проєкт ще з його подачі. Від самого початку вони були проти дефібриляторів тому, що їх крадуть, тому що ними не вміють користуватися тощо", - каже спеціалістка.

Громадськість здійняла ґвалт у соцмережах. Резонанс вплинув на депутатів. Вони обіцяють таки виділити гроші на дефібрилятори, але знову інструктаж проходити нікого змушувати не будуть, а працівники метро мають робити це за бажання. Утім, бажання ніхто не має. У цьому найбільша проблема.

На платформі має бути людина, яка елементарно не розгубиться, бо користуватись сучасним дефібрилятором просто, пояснила "Сніданку" військова медичка Марія Назарова. "Ви просто відкриваєте дефібрилятор. Він дає голосові підказки: що потрібно робити. Нашкодити неможливо. Він автоматичний. Якщо у людини все добре, вона помилково натисне кнопку дефібрилятора, то він не дасть розряду. Він самостійно постійно аналізує серцевий ритм людини", - каже Марія Назарова

Дефібрилятори - це норма в більшості країн світу. Вони є не лише в метро, а й у інших громадських місцях у вільному доступі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація