Делегація паломників ПЦУ відвідала Грецію та пережила кілька провокацій від прихильників РПЦ

Делегація паломників ПЦУ відвідала Грецію та пережила кілька провокацій від прихильників РПЦ

Фото: Facebook/Олександр Драбинко

Невідомі особи пробували викликати негативну реакцію українців, однак провокаторів зупиняли греки.

Представники Православної церкви України повернулись з великого паломництва по Греції, де побували вперше після визнання місцевою Елладською церквою. По святих місцях українці мандрували протягом тижня, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пів на третю ночі, аеропорт "Бориспіль", делегація українських православних священнослужителів повернулася з паломництва в Греції. На чолі колони з 37 осіб митрополити Олександр та Симеон. Вони радіють, але зізнаються, що опоненти з РПЦ намагалися зіпсувати цю поїздку, і щоб уникнути обіцяних росіянами провокацій маршрут доводилося змінювати: "Вони бачили попередню нашу програму, ми її дали навмисне не зовсім точною. Ми чітко усвідомлювали, що протидія буде".

Священослужителі ПЦУ здійснили першу офіційну прощу в Грецію

Священослужителі ПЦУ здійснили першу офіційну прощу в Грецію

Разом зі священнослужителями до Греції літали і звичайні миряни. За тиждень усі відвідали 12 монастирів та 5 храмів, скрізь зустрічали дуже добре: "Еллада, древня грецька земля, зустрічала нас дуже привітно. З любов’ю, радістю, але саме головне – з любов’ю. І ієрархи, і священники, як у храмах, так і в монастирях, зустрічали нас, як братів". Це додало прочанам упевненості, що вже незабаром тенденція до визнання ПЦУ в світі продовжиться.

Але без провокацій у Греції таки не обійшлося – в монастирі у Патрах під час літургії якийсь чоловік почав ображати гостей грецькою мовою. Його нападки зупинив місцевий священник. "У монастирі Нектарія Егінського і в тих же Патрах був один якийсь клікуша, котрий кричав, що це схизматики. На що отець Миколай йому резонно відповів: ти хто такий? Іди сюди, я тебе не бачу", - розповів владика Олександр. В Афінах провокаторів було вже двоє, вони російською мовою  вигукували образи в бік українських священників, але щойно на них звернули увагу – втекли. 

Як повідомлялося, 8 листопада патріарх Александрії і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії у столиці Єгипту під час Божественної літургії пом’янув митрополита Київського і всієї України Епіфанія як предстоятеля автокефальної Православної церкви України. Таким чином Александрійський патріархат став третьою після Константинопольської та Елладської церквою, котра офіційно визнала ПЦУ та встановила з нею єдність церковних таїнств.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Наступна публікація