Делікатес по-українськи: трюфельні гриби почали потрапляти з Поділля до ресторанів світу

Делікатес по-українськи: трюфельні гриби почали потрапляти з Поділля до ресторанів світу

Аграрій з Вінниччини вже облаштував свою плантацію.

Повернути колишню славу. Вінницький аграрій Олександр Джига хоче стати не лише конкурентом французам та італійцям, а й насамперед знову зробити Поділля трюфельним краєм. Тут варто не плутати цукерки з грибом. Один із найдорожчих у світі грибів, якого шанують кулінарні гурмани, виявляється - нам геть не чужий, йдеться в ТСН.19.30. 

Полюють за грибом, як і на справжньому полюванні. Із собакою.  Їх ізмалечку тренують і годують, не повірите, трюфелями.  Ну якщо депутатам подобається, то йому тим більше.

Бім одразу біжить до дерева, добре обнюхує і якщо чує трюфельний запах  - розгрібає землю. Там і варто копати.  Гриб може сидіти глибоко в землі.

Олександр смакує трюфелем  із дитинства. Але те, що  цей гриб - жаданий для найвишуканіших  гурманів, дізнався не так давно.

«Хлопці сільські у футбол ним грали, не розуміли, що це таке, а як ми почали їсти труфель, просто в мене прадід і дід були єгерями, ну і батько якби навчив свого сина збирати і ми називали його волове серце», - розповідає аграрій.

Вінницький аграрій заклав власну плантацію всесвітньовідомих трюфелів

Вінницький аграрій заклав власну плантацію всесвітньовідомих трюфелів

У   книжках  ХІХ століття  він вичитав,  що  лише з Поділля  до Франції поставляли вісімдесят тонн  гриба.  Із тих книжок, він і дізнався, біля яких сіл  трюфель культивували.

У світі  відомо дві тисячі видів трюфеля.  Чорний літній, до речі найдешевший,  в Україні -   червонокнижник.  Тому Олександр закладає власну плантацію грибів. Спочатку в теплиці.

А потім усе це висадить у полі.  Олександр сподівається, що його капіталовкладення через 5 років почнуть повертатися. 

У світі проводять трюфельні аукціони. Ресторатори всього світу, подейкують, що поміж них  і українські, полюють на унікальні  гриби.  А вартість навіть звичайних просто захмарна. Скажімо п’ємонський  цього року, через засуху, зріс на 500 євро.   Тепер за нього просять 5 із половиною тисяч за кілограм. Найдорожчий трюфель знайдено в Хорватії.  Його продали за триста тридцять тисяч доларів. Італійський білий - на сто тисяч доларів дешевше.

Вітчизняні ресторатори  скаржаться на брак поціновувачів. В Україні з’їдають не більше ста кілограмів гриба в рік.

«Здебільшого це цікаво іноземцям. Українці поки що це не дуже сприймають. Ми навіть стикаємося з такими хохмами трошки, виносимо а гості принюхуються, не до кінця розуміють, що це як золото, іноземці спеціально йдуть на трюфельний  аромат. Різні рівні розвитку  гастрономічної культури - почали виходити в кафе саме поісти, а не проводити час», - каже аграрій.

Разом із тим у наших лісах уже полює десятків два професійних трюфелістів. І не один аграрій планує їх культивувати з намірами продавати за кордон. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація