Страва американського фаст-фуду стала культовою в усьому світі.
У переддень 118-ї річниці культової булки з котлетою журналісти з’ясували, як правильно готувати американську страву, що заполонила весь світ. Бургери вже не лише фастфуд, їх подають і у ресторанах високої кухні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
Дієтичного в ньому мало, однак складно знайти людину, яка не любить бургери – він легкий у приготуванні та відносно дешевий. Кухарі Терентій та Денис готують котлети сотнями щоденно, і пояснюють, що сама рублена котлета родом із німецького міста Гамбург, тому і бургери спочатку називали гамбургерами. "Наші бабусі звикли до котлети додавати цибульки, багато жиру, щоби вона соковита була. А бургер відрізняється тим, що тут іде 70% яловичини м’яса і 30% жиру. Ні цибулі, нічого не додається", - кажуть майстри.
Американці першими вигадали подавати цю котлету в булці. Нині до традиційних інгредієнтів додають близько десятка допоміжних – наприклад, коптять бекон, підігрівають сам хліб, плавлять сир. Кухарі кажуть, що складати все потрібно у правильній послідовності, інакше смак вийде інакший. Американці люблять жартувати, що смаки можуть змінитися на все, лише джинси і бургер не вийдуть із моди ніколи.
Дієтологи кажуть, що такою стравою можна харчуватися, але інгредієнти треба дещо змінити – наприклад, булку брати не з білого борошна, а з темного – наприклад, гречаного. М’ясо ж ліпше не смажити, а готувати на грилі, а соус виготовити на основі оливкового масла. Приклад домашнього бургера дає Яна: вона використовує чорні булки, м’ясо, сир, помідор, манго, базилік, цибулю, а соус-майонез змішує з барбекю. М’ясо обсмажує з кожного боку по півтори хвилини, разом із ним смажить манго і хліб. "Можна підсмажити сильніше, але тоді не буде таким соковитим. Це займає п’ять хвилин, якщо інгредієнти у тебе в холодильнику", - пояснює вона.
Ціна бургера виявиться в межах 70 гривень. Спростити і здешевити рецепт можна, наприклад, використанням яблук або груш замість манго.
Кореспондент ТСН Наталія Гончарова